Ако Београд пристане да финансира бошњачки филм о Сребреници, био би то мазохизам својствен народима који су одлучили да умру!


Професор универзитета Мирољуб Јевтић рекао је да би било недопустиво да Србија финансира филм о догађајима у Сребреници из 1995. године који припрема бошњачки режисер Јасмила Жбанић.


Јевтић је навео да није изненадила вијест да Жбанићева припрема овај филм, него да ће тражити новац од Србије, те оцијенио да би, ако Београд пристане, то био мазохизам својствен само народима који су одлучили да умру.
Он је у тексту за „Политику“ напоменуо да су се у Сребреници догодила кривична дјела, да су их починили неки људи у српским униформама, али да многи од починилаца нису Срби и да би, прије кажњавања извршилаца, требало утврдити ко је крив за то што се догодило.
Јевтић, који је и уредник часописа „Политикологија религије“, рекао је да ће онај ко проучава утицај религије на политику закључити да је за рат у БиХ примарно одговоран онај кога нико не спомиње, а то су Исламска вјерска заједница /ИВЗ/ и њена продужена рука Странка демократске акције /СДА/, због планирања и хушкања на рат.
Он је оцијенио да су за околности које су довеле до сребреничких догађаја 1995. године одговорне ИВЗ и СДА и ако неко треба да одговара, онда је то врховно старјешинство те вјерске заједнице и главни одбор СДА.
„Они би за планирање и хушкање на рат сви требало да буду на робији. А, тек онда и сви они који су починили кривична дела. Дакле и Срби би требало да одговарају. То филм, који се спрема, неће рећи. Зато је финансирање таквог пројекта недопустиво“, истакао је Јевтић.
Јевтић је подсјетио да је барем двије године прије избијања рата у БиХ, ИЗВ у скоро сваком броју свог службеног гласника пропагирала рат и уништење немуслимана, док су вјерници били инспирисани да прихвате као исламски неопходно уништење цијелог неисламског свијета.
Он је навео да је у вјерским службеним новинама у „Препороду“, ИВЗ и прије „Исламске државе“ тражила халифат и уништење немуслимана.
Јевтић је подсјетио да је тадашњи поглавар ИВЗ Јакуб Селимоски на састанку Свјетског савјета за џамије у Меки 1992. године, прије убијања српског свата на Башчаршији у Сарајеву, тражио да ово тијело као политику Организације исламске сарадње прихвати да сви муслимани свијета учине да БиХ добије независност.
Он подсјећа да је Селимоски тражио и да Космет добије независност, да се у Македонији подијели суверенитет између православних и муслимана, као и да Санџак /Рашка/ добије аутономију, а ови његови захтјеви су прихваћени.
„Како видимо, остаје да се оствари укидање Републике Српске и да Рашка област /Санџак/ добије аутономију и тако разбије политички поредак Србије и Црне Горе“, наводи Јевтић.
Он подсјећа да, када је избио рат у БиХ, ИВЗ га је фетвом прогласила џихадом, поручујући муслиманима да у борбу крећу уз узвике „Алаху екбер“, као и да ће, ако погину, бити проглашени шехидима /мученицима за вјеру/.
„Дакле, показује се да је ИВЗ претеча `Исламске државе`. Тако видимо да су ИВЗ и СДА још пре избијања рата припремали да рат почне са намером да се уништи хришћанство“, оцијенио је Јевтић.
С друге стране, напомиње он, ако се прегледа штампа Српске православне цркве /СПЦ/ у том периоду, неће се наћи ниједан текст у којем се пропагира рат са муслиманима.
„Посебно је важно да /ратни бошњачки командант из Сребренице/ Насер Орић и сада најављује рат. Али, он је мање важан од оних којима је то казао. То се десило у просторијама Исламске педагошке академије. Слушаоци, актуелне и будуће хоџе су громогласним аплаузом поздравиле најаву рата. То је `умерени босански ислам`“, навео је Јевтић.
„Блиц“ је недаво писао да ће продуценти филма о страдању у Сребреници из 1995, који припрема режисер из БиХ Јасмила Жбанић, затражити финансијску помоћ од Србије и да планирају да понуде Србији да уђе у копродукцију пројекта.
Пројектовани буџет за филм о Сребреници који, према подацима са портала Скриндејли /сцреендаилy.цом/, има радни наслов „Куда идеш, Аида“ /Qуо вадис, Аида/, износи око 4,5 милиона евра.
У рад на филму већ су се укључиле неке земље, као што су Њемачка и Швајцарска, а на истом порталу пише да је филм подржала и Норвешка.
Извор: Срна, Искра


Напиши коментар