Масакр у Старом Грацком: Нема правде


За масакр у Старом Грацком ни после 19 година нико није одговарао, а Славица Поповић из Грачанице, која је 23. јула 1999. изгубила брата, оца и два стрица, каже да она и њена породица никад неће одустати од правде.


„Док сам жива нећу одустати“, рекла је Поповић за Радио Телевизију Грачаница подсетивши да је Еулекс прошле године обуставио истрагу о убиству 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко.
Истовремено, Поповић је захвалила, између осталог, председнику Србије Александру Вучићу, директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу и председнику Одбора за КиМ Миловану Дрецуну за подршку коју пружају породицама страдалих и за то што не заборављају злочине над Србима.
„Гораждевац, Ниш експрес, убиства у Ораховцу, новинари… Сада је другачије, много се чешће помиње“, приметила је она.
Поповић је додала да сутра неће бити на парастосу жртвама у Старом Грацком, већ да ће обележавању годишњице присуствовати у Спомен соби у Београду.
„Годинама тражим правду за своје најмилије, који су тог дана отишли у жетву са рођацима, комшијама и нико се жив није вратио. Обратила сам се свим надлежим институцијама да се пронађу починиоци тог монстроузног злочина и добијала негативне одговоре. Сада једино верујем држави Србији, која је уз нас и подржава да истрајемо у тражењу правде“, рекла је Поповић, наводи Радио Телевизија Грачаница.
Раније данас, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић је, поводом 19. годишњице мучког убиства српских жетелаца у Старом Грацком, саопштио да је тај злочин неизбрисива мрља на образу међународне заједнице, пред чијим очима су невини људи масакрирани, али и свих оних који су помогли да починиоци до данас не буду кажњени.
У вечерњим сатима у пољу поред села Старо Грацко, недалеко од Липљана, 23. јула 1999. године убијено је 14 Срба, мештана тог села, док су сакупљали жито.
Овај злочин никада није расветљен.
Извор: Мондо


Напиши коментар