Живојин Ракочевић: "Свако упозорење Цркве се показало као тачно"


Књижевник и новинар Живојин Ракочевић навео је да су последице неслагања Цркве и државе катастрофалне, преноси портал Радиоким.нет.


„Свако упозорење које је, у протеклим деценијама, у преломним тренуцима Српска православна црква упућивала државама Југославији и Србији показало се као тачно и сваки пут када је дошло до неслагања Цркве и државе последице су биле катастрофалне“, изјавио је Ракочевић.
Он сматра да би упозорења, апеле и предлоге које шаље Српска православна црква требало крајње озбиљно размотрити и у највећој могућој мери прихватити, јер је искуство Цркве изнад тешко нарушених институција.
„Сетимо се драматичних упозорења из 1998. и страшних напада на цркву. Шта се после тога догодило сувишно је подсећати. Црква је опстала са својим народом, а држава је била принуђена на повлачење. За разлику, рецимо од Хрватске, где су Срби остали без ичега, наш народ на Косову и Метохији могао је уточиште наћи, више него игде, у Српској православној цркви. Могуће је да смо преживели захваљујући чињеници да смо се могли склонити у сигурност Грачанице, Патријаршије или Дечана. Ако је црква у најтежим тренуцима тражила и нашла, неку врсту излаза за наше животе, она има право да учествује у сваком решењу и решавању питања Косова и Метохије. Једино она, до детаља, памти свако добро и свако зло које су урадили једни другима и Срби и Албанци, зато може да разуме и из вековног искуства својих светиња каже шта је добро и шта ће сутра бити. Требало би да послушамо тај глас“, рекао је Ракочевић.
Извор: Б92


Напиши коментар