Срби у Црној Гори између језичке већине и националне мањине


У Црној Гори нема већине – ако су Срби мањина, онда су и Црногорци мањина, казала је за „Политику” предсједница Матице српске у Црној Гори Јелица Стојановић.


Он је свој став поткријепила подацима према којима се, на последњем попису, чак 45 одсто грађана изјаснило да говоре српским језиком. Оних који су рекли да је њихов језик црногорски је – 10 одсто мање.
„Дакле, убедљива већина у Црној Гори су они који говоре српским језиком“, истиче Стојановић и додаје:
„И према попису, у овој држави, ниједно национално опредјељење не прелази онај број који гарантује да је то већина и конститутивни народ, односно нема више од 50 одсто људи који су се изјаснили као Црногорци. Без обзира на све ове чињенице, Срби немају никаква права. У свему важе права политичке већине“.

На дјелу злочин којим се покушава избрисати историја

Иако се, преноси „Политика“ о забрињавајућем положају Срба у Црној Гори већ дуго говори, у јавности је прави потрес изазвала недавна изјава патријарха Иринеја који је статус Срба у овој држави упоредио са оним који су имали у доба Независне државе Хрватске.
Предсједник Нове српске демократије, најјаче опозиционе групације у црногорском парламенту, Андрија Мандић, каже за „Политику“ да патријарх није направио ни најмању грешку када је износио ту оцену.
„У оквиру ове државице, ситуација је драматична. У Уставу пише да је то грађанска држава и да су сви равноправни. Међутим, на посредан начин, дефинисањем црногорског језика као службеног, а српског, босанског, хрватског и албанског као језика у службеној употреби, званична Подгорица је Црногорце дефинисала као народ, док су сви други мањина. Хрватима, Албанцима и Босанцима у потпуности припада статус националне мањине и они га прихватају.
Међутим, једини проблем и читава игра је уперена против српског народа, који је и створио државу Црну Гору. Јер Црногорци су нација постали тек 1945. године”, истиче Мандић.
Напомиње да сво историјско наслеђе некадашње Црне Горе, књажевине и краљевине, припада српском народу.

„И сада новоформирана црногорска нација жели да узме српско наслеђе и све оно што је створено у књажевини и краљевини Црној Гори, а прије тога у времену Црнојевића, Балшића и Немањића и да Србе прогласи националном мањином.

Овдје је на делу злочин којим се покушава обрисати наша традиција и историја.
Имамо много неразумних људи, чак и припадника нашег народа, који то не схватају, не прихватају и кажу – српска мањина у Црној Гори. Наши рођаци, који су се конституисали у црногорску нацију, покушавају да нас насилно асимилују и узму наше историјско наслеђе”, каже Мандић.
Он истиче и да српски народ у Црној Гори неће пристати на насилну асимилацију и да ће тражити своја права у складу са међународним стандардима.
„Добро је да у Црној Гори међу рођацима Србима и Црногорцима није дошло до сукоба, да није пала ни кап крви. То даје шансу да се пронађу рјешења која ће почивати на истини и уважавању српске традиције и прошлости“, нагласио је Мандић.
Извор: ИН4С


Напиши коментар