Костић: Србију не могу отерати из Европе, али је питање шта је та Европа


Владимир Костић. Фото: Танјуг

Непосредни догађаји на Косову и Метохији буде гнев, стрепњу и осећај понижења, па се човек пита има ли смисла и да ли је уопште пристојно о томе распредати, а не делити неспокој оних наших сународника на Косову и Метохији „чија суза нема родитеља“, оценио је председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић.


Географски Србија не може да побегне, нити је могу отерати из Европе. Друго је питање, шта је данас Европа или, још непријатније, шта ће Европа бити у будућности, рекао је Костић за недељник Време.
Бојим се да поново не постајемо или да од нас праве „случај“ на коме се по ко зна који пут испробавају преседани у међународним односима, да наш регион постаје помоћни терен за сучељавање и сукобе „великих противника“ пре изласка на велики терен, оценио је Костић.
Политички дискурс је појео остале и то не само што се тиче технологије дијалога, већ и суженог списка тема које се дозвољавају, рекао је.
На тим темама, оценио је Костић, се врши класификација саговорника: наш човек, непријатељ, патриота, издајник, плаћеник, прва, друга, трећа Србија.
Морамо се произвести памети, контролисати запаљивост сопственог говора и осуда, да се за неколико деценија не појави неки наш Антонио Маћадо, рекао је Костић и додао да се Србија може и сме волети на више начина.
Извор: Н1


Напиши коментар