Тeатар на Брду – Промоција сатанизма преко дечије новогодишње представе

„Министарство за сујеверје“ призива мрачну силу. Фотографија преузета са интернет странице Театра на брду

Прошле суботе (22.12.2018.) са децом отишао сам на представу „Краљ Драгојло против Деда Мраза“ у позориште „Театар на Брду“. Представа је била за децу радника једног предузећа, и након представе уприличена је подела пакетића деци која су гледала представу, као и сликање са Деда Мразом.


Сама организација је прошла потпуно у реду, уосталом у питању је класична забава за децу у ове празничне дане. Упитна је сама представа, односно промоција сатанизма деци у распону старости мање од две године па до школараца (представа је декларисана за децу узраста од 4 до 12 година). Наиме, радња иде овако, Краљ Драгојло добија поклон од Деда Мраза, али пошто он сматра да није био добар и не схвата зашто њему Деда Мраз уручује поклон, реши да иде на Северни пол и расправи то са Деда Мразом лично.

„Главна службеница“ Министарства за сујеверје, на жалост због слабог квалитета фотографије не види се јасно њена обућа у облику копита

Ту се у причу укључује „Министарство за сујеверје“ које хоће да га спречи, а чији су службеници да их тако назовем, глумци обучени у црно, са великим црним роговима, а „главна“ међу њима (са највећим роговима) има стилизовану обућу у облику копита. Симболика је више него јасна. Сама њихова појава, појачана звучним ефектима, димом, дивљим плесом, деловала је да благо кажем шокантно на децу (да не причам о реакцији мог млађег детета од непуне две године).
На слици су означене руке које шаљу сатанистиче поздраве

Као одрасла особа био сам згрожен изгледом сцене која је презентована наивној деци, али моја згроженост употпунила је сцена када су се глумци поређали у некој својој сеанси призивања мрачне силе(?!) и при томе рукама показивали сатанистички поздрав. Та призивана „мрачна сила“ преноси се на неку особу тако што му се забија (наравно не стварно) у облику трна у врат! Не знам да ли је довољно рећи да то сматрам у најмању руку катастрофалном поруком за децу, то банализовање насиља који они сутра могу наивно применити кроз игру.
На слици су означене руке које шаљу сатанистиче поздраве

Не знам која је намера била Театра на Брду када су ову представу режисера Матеија Поповић уврстили на репортоар, али сматрам да она није нешто што би препоручио деци, невезано за њихов узраст.
Деца нису довољно изграђена и свесна порука које им се шаљу, а које би захваљујући оваквим потурањем од наранијег детињства њима могле постати „нормалне ствари“, а које су све само не нормалне.
Тексту је илустрован фотографијама које сам лично фотографисао уз једну фотографију са интернет странице Театра на брду.
Извор: Да ти кажем

Напиши коментар

6 Comments on “Тeатар на Брду – Промоција сатанизма преко дечије новогодишње представе”

  1. Намера је више него јасна. Симболи, из тога изведене и поруке – такође. Запањујуће је да то пролази глатко. И тако ће бити док нам та шала не закуца на врата. Онда је праг прекорачен и то је: здраво памети.

  2. Ovo je necuveno!U nekoj,normalno uredjenoj drzavi,ovakvo nesto bi imalo veliki odziv u medijima,jer se ne radi o naivnim ljudskim glupostima,nego naprotiv…Radi se o novom svetskom poredku koji uzima sve vise maha,i hoce da unese necastivog u zivot ljudi,a sami tim izdejstvuje da to bude prihvaceno kao nesto normalno!!!Zelite li da vam Djavo vaspitava decu!?

  3. A da malo izadjete iz sopstvenih paranoja i strahova?!! Ovo je jedna divna predstava i nije za decu mladju od 6 godina. A osnovna kultura je ugasen mobilni telefon za vreme predstave! Debili -.- To nisu djavoli vec gavrani koji simbolisu negativce. I umesto da ne izvlacite stvari iz konteksta i uzivate u predstavi. Pa j**** mu mater ljudi su sami stvorili pozoriste !! Ko se od vas setio toga, samo crno vidite,a istina tuzna je da od drveta ne vidite celu sumu!! Izgleda da je i vama crn trn zaboden i tesko da ce ikada biti izvadjen.

    1. Dragi @inkognito predstava je za decu od 4 do 12 godina. Mobilni telefon je bio iskljucen (ton) i naravno da treba biti ugasen, osim, kada treba dokumentovati ovakve pojave. Gavrani sa kopitama? Stvari nisu izvađene iz konteksta vec su nazazvane pravim imenom. Svaka cast ljudima koji su stvorili pozoriste, ali, to nema veze sa ovom temom. Ovaj tekst je samo kao upozorenje roditeljima kojima je vazno sta ce im deca gledati i sta moze da se „poturi“ kao ispravno, a nije.
      Kome je trn zaboden necu komentarisati, misljenja su razlicita pa je tako i vas kometar koji sadrzi psovku odobren (bitno je cuti razlicito misljenje) .

    2. Kostimi izgledaju jezivo i nisu prikladni za dečiju predstavu. Simboli koji su predstavljeni jesu satanistički i ne znam zašto smo mi koji to vidimo i doživljavamo na taj način debili? I dokle ćemo biti debili što vidimo da nam se pred nos turaju takve stvari? Deca vole andjele, bele međede i irvase i to je pozorišna predstava za decu. A što se tiče crnog trna koji nam je zaboden…. oket… nek vam bude!