Црна Гора: По предлогу албанског посланика забрана билборда који негирају „историјске чињенице“


Ако ћемо се позивати на историјске чињенице…

Црногорска Влада усвојила је измене Закона о јавном реду и миру на основу којих се, између осталог, неће смети истицати билборди који негирају „јасне историјске чињенице“.


Данашња одлука Владе уследила је пошто су у Будви ове године постављани билборди којима се величао улазак српске војске 1918. године, после Првог светског рата.

Највиши државни званичници су тада осудили постављање билборда наводећи да представљају „фалсификовање историје“ и „атак на државу“.

У предлогу који је у међувремену објављен на сајту Владе Црне Горе се наводи да се непримереним и обмањујућим садржајима који изазивају узнемиреност и негодовање грађана сматрају „нетачно изношење и негирање јасно утврђених историјских чињеница у вези Црне Горе, изношење чињеница којима се нарушава територијални интегритет или велича окупација Црне Горе, сарадња са окупатором или се заступају фашистичке, шовинистичке и нацистичке идеје и идеологије“.

Такође се прописује да ће се предузетник који учини прекршај казнити новчаном казном од 500 евра до 5.000 евра, одговорно лице у правном лицу новчаном казном од 300 евра до 2.000 евра, а физичко лице казном од 300 евра до 1.000 евра или казном затвора до 60 дана.

Поред казне Влада предлаже и уклањање објављеног садржаја као заштитну меру.

На питање новинара да ли се на тај начин поништава све оно што Влада Црне Горе не сматра историјским чињеницама, министар културе Александар Богдановић је рекао да су основ за доношење оваквог законског решења нашли у пресуди Европског суда за људска права у предмету Грауди против Француске који се односио на умањење холокауста у једној књизи, када је Суд утврдио то не може представљати слободу изражавања.

Измене закона је предложио потпредседник Скупштине Генци Ниманбегу, иначе функционер коалиције „Албанци одлучно“.

Извор: Бета


  • 150
    Shares

Напиши коментар