Арно Гујон: Језик је право огледало душе


Арно Гујон је добитник специјалне плакете „Најплеменитији подвиг године“ компаније „Новости“ за 2012. годину

Француски хуманитарац Арно Гујон, који ће у оквиру акције „Негујмо српски језик“ водити кроз Србију „Караван културе говора“, истакао је да је важно неговати језик, који је огледало душе и важан део културе и идентитета.


Гујон је нагласио да му је велика част да као Француз који је научио српски језик учествује у тој акцији Министарства културе и информисања Србије.

„Изузетно је важно, не само да правилно говоримо, него да умемо да пренесемо жељену поруку. Сведоци смо, нажалост, да данас многи то не умеју“, рекао је Гујон за „Вечерње новости“.

Он је појаснио да циљ „Каравана културе говора“, који ће за почетак гостовати у Београду 8. и 9. фебруара, а потом и у дугим градовима Србије, није само да негује језик кроз правопис и граматику, већ и кроз изражавање.

Према његовим речима, било би добро да се култура говора стекне још у школи, јер је то основ за све, чиме год се дјеца буду бавила у будућности.

„Када се једном овлада овом вештином, никада се не заборавља, баш као ни вожња бицикла“, рекао је он.

Акција „Негујмо српски језик“, која се бави његовањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености, први пут је организована 2015. године.

Ове године акција је попраћена билбордима на којима су исписане поуке о значају српског језика изражене кроз пословице и загонетке: „Да се речи купују, мање би их било“, „Где је реч, ту је и образ“.

У оквиру акције је низ програма међу којима је и „Караван културе говора“.


Напиши коментар