Грчки посланик тврди да САД затварају отворена питања на Балкану после Ивановићевог убиства


Фото: YouTube printscreen

После убиства Оливера Ивановића, САД су одлучиле да на Балкану затворе сва отворена питања, па је први задатак био увођење Македоније у НАТО, тврди опозициони посланик у грчком парламенту Ставрос Теодоракис, председник странке “Потами” (Река, прим.ред.) и посланик из другог изборног дистрикта у Солуну.

Заштита енергетског појаса од Црног до Јадранског мора је стратешки циљ за НАТО и ЕУ, али ту су и “друге ствари”, као “наркотици и шверц”. Управо је Ивановић, подсетио је овај грчки посланик, описујући српског политичара са Косова и Метохије као “умереног”, “често говорио о илегалној трговини наркотицима и нафтом на Косову”. “Страх од Русије и страх да Скопље потпадне под руски утицај, покренули су запад, Европу и Америку,” такође је казао, говорећи о руској подршци бившем председнику Македоније Николи Груевском који је после смене с власти пребегао у Мађарску.

У грчком парламенту у току је расправа о ратификацији Преспанског споразума. У зграду парламента стигао је и грчки премијер Алексис Ципрас. Иначе, о самој ратификацији гласаће се, како се очекује, касно ноћас, јер око 300 посланика говори. Већина посланика из странке Потами из које долази Теодоракис, иако у опозицији, гласаће за Преспански споразум и тиме, како се очекује, омогућити премијеру Алексису Ципрасу да обезбеди апсолутну већину од 151 (од укупно 300) посланика у грчкој Скупштини.

У наставку објављујемо део данашњег говора Теодоракиса:

“Како нам није проблем чињеница да ће сви наши савезници, сви, они који нас подржавају око питања Кипра и држе Турску под контролом, они који су кредитирали нашу економију у тешким тренуцима, сви савезници Грчке – бити на супротној страни ако одбијемо овај споразум. Једини који ће славити су Турска и Русија.

Ствари треба назвати правим именом. Ниједна грчка влада не би могла да наметне промену имена суседне земље, да није западна дипломатија извршила притисак да се ово питање реши у овом тренутку. Страх од Русије и страх да Скопље потпадне под руски утицај, покренули су запад, Европу и Америку.

Мали детаљи са великим утицајем:

У пролеће 2017. руски амбасадор у [БЈР] Македонији, после неколико месеци, без формиране владе, позвао је Груевског да Македонија (тако их Руси називају од првог тренутка), тражи руску заштиту и да напусти идеју о чланству у НАТО. Тај позив је био јавно упућен. Као што вероватно знате, у јесен 2016. догодио се неуспели пуч који је био подржан од стране Русије. У том тренутку су се пробудили Американци и почели су да притискају и да захтевају од председника Иванова да да мандат за формирање владе Заеву, умереном политичару.

Заштита енергетског појаса од Црног до Јадранског мора је стратешки циљ за НАТО и ЕУ. Поред (нафте и гаса, прим.ред.), ту су и друге ствари, као наркотици и шверц. Почетком 2018. убијен је Ивановић, умерени српски политичар, који је често говорио о илегалној трговини наркотицима и нафтом на Косову. Тада су, према мишљењу свих аналитичара, Американци одлучили да треба да се затворе отворена питања на Балкану, па је први циљ интеграција [БЈР] Македоније у НАТО.”

Извор: Кossev


Напиши коментар