Давос: „Рајски врт више не постој, уништили смо планету“


„Холоцена се завршила. Рајски врт више не постоји“. Ово су речи познатог британског природњака и телевизијског новинара, 92-годишњи сер Дејвид Атенбороуа на светском економском форуму у Давосу.

Сада, више него икада, човек је изгубио везу са природом, упозорио је он.

„Ја буквално долазим из једног другог времена. Рођен сам током Холоцене (геолошки период), 12.000-годишњег периода климатске стабилности који је омогуц́ио људима да се населе, обрађују земљу и створе цивилизације“, поручио је Атенбороу, те додао да је током мииленијума природа била углавном предвидива и стабилна.

„Сада, за време живота једне особе, у моје у којем живим, све то се променило“.

У интервјуу с војводом од Кембриџа, он је рекао да је тешко преценити у каквој се климатској кризи налазимо.

„Сада нас има толико на Земљи, тако смо моћни, свеприсутни. Механизми које имамо за уништење су тако велики и тако застрашујући да можемо уништити цео екосистем, а да то и не приметимо“.

Крајње је време, како наводи, да се предузму мере како би се спречиле последице „наше неодрживе инфраструктуре“.

„Ми имамо моћ, имамо знање да живимо у хармонији са природом“, рекао је Атенбороу те додао да морамо да предузмемо све мере како бисмо заштитили природу.

Он се посебно осврнуо на искоришћавање моћи Сунца за соларну енергију, као и коришћење других обновљивих извора енергије. Недавно је и ново истраживање сугерисало да би свет могао да смањи катастрофалне последице климатских промена ако би се само постепено укинула фосилна горива у свим секторима и ако би се она заменила алтернативама.

И да, ипак и то је једно велико „да“, наводи портал „Iflscience.com“.

Да бисмо направили тај корак, како наводи, Атенбороу, морамо да будемо свесни да сваки дах ваздуха који узмемо као и сваки залогај хране, долази из природе.

„Ако оштетимо природни свет, оштетићемо себе. Ми смо један кохерентан екосистем. То није само питање лепоте или интереса или чуда, то је основни састојак људског живота – здрава планета. У опасности смо да то уништимо“, упозорио је он.

Прошле године, глобални лидери на састанку Међувладиног панела о климатским променама (IPCC) договорили су се да одрже температуру испод 1,5 степени Целзијусових изнад прединдустријских нивоа, „у супротном би последице наших акција биле неизбежне“.

Када га је војвода од Кембриџа упитао шта му је порука лидерима у просторији, он је одговорио: „Брига за природу. Не само да бринемо о природи већ да је третирамо са великом дозом поштовања. Природа је извор свих чуда и наша будуц́ност је у њој … Никада нисмо били моћнији. Можемо све са великом лакоћом да уништимо“.

Пред нама је неколико година које ће бити прави тест наше воље да направимо промену, или барем да подржимо оне који се труде да то учине.

„У наредне две године донеће се одлуке у Уједињеним нацијама о климатским променама, одрживом развоју и новом договору за природу. Заједно, оне ће обликовати наш план за будућност“, рекао је Атенбороу у свом говору у Давосу.

Оно што радимо у наредних неколико година ће дубоко утицати на наредних неколико хиљада година.

Извор: РТВ


  • 10
    Shares

Напиши коментар