Додик: Срби показују несаломиво подаништво великим и моћним – то се мора искоренити


„То је нешто што се мора избити из колективног понашања српског народа. То подаништво мора да престане. И велики воле када се сретну са неким ко има свој став, ко није љигавац и полтрон“


Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су Сједињене Државе моћне и да имају своје озбиљне интересе, али да би једини интерес Срба овдје требало да буде да се склоне изван главног удара америчких геостратешких интереса.

„Ми смо само имали несрећу што смо се нашли на удару админстрације Била Клинтона јер је он хтео да прави каријеру, па је, сада знамо, Америка стала на страну муслимана и Хрвата у току рата“, рекао је Додик.

Наводећи да је од првог дана означен као „лош момак“ који прави проблеме, Додик је рекао да он никада није правио проблеме Америци и да се не меша у њихова геостратешка питања на Блиском истоку или било где у свету.

„Али, ја имам право да говорим, немам право да ћутим и да се повучем, па таман испред мене стајала моћна Америка и њени људи“, рекао је Додик, подсетивши да се сукобљавао са америчким дипломатама који су хтели да наметну заједничку полицију.

Додик је у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност рекао да верује и очекује да ће председник САД Доналд Трамп због унутрашњих економских успјеха поновити мандат и да ће успети да распрсне „вашингтонску мочвару“.

„Одлична је вест што је прекинута линија Клинтонових демократа“

Председавајући Председништва БиХ је навео да је реално било да се у САД послије избора Трампа за председника деси више промена, те да је срушен мит о америчком председнику као о свемоћном политичару и државнику, чија је воља доминантна.

Према његовим речима, у Трамповом случају се показује да то није амерички председник, већ да постоји нека „дубока држава“ која му се супротставила и није дозволила да има политичку и извршну улогу коју треба да има као председник.

„Али, одлична је вест што је прекинута та линија Клинтонових и демократа, који су били веома лоши и ригидни према Српској, без обзира што је за време владавине америчке администрације демократа у Дејтону верификована Република Српска“, додао је он.

Додик је истакао да је погрешна представа да су Американци понудили Републику Српску, те додао да је она формирана много пре Дејтона, 9. јануара 1992. године.

„Ми смо се за њу изборили. Република Српска није у Дејтону постигла ни међународну верификацију, него раније, неколико месеци у Женеви и Њујорку, где је Српска прихваћена као страна у преговорима о БиХ и као такву је заступао Слободан Милошевић у Дејтону“, напоменуо је Додик.

„Чини ми се да се Трампови људи не баве Србима“

Он је истакао да га не занимају интереси ниједног другог народа у окружењу, него само интереси српског народа.

Оцењујући да „Срби показују несаломиво подаништво великим и моћним“, Додик је истакао да је то нешто што се мора „избити“ из колективног понашања српског народа и да то „подаништво мора да престане“.

„И велики воле када се сретну са неким ко има свој став, ко није љигавац и полтрон. Нико не воли полтроне, нико не воли `оне који се увлаче`“, рекао је Додик.

Председавајући Председништва БиХ је навео да је очекивао више од Трампа, можда из неке политичке заблуде, али и жеље да се нешто промени, те да се обрадовао када је Трамп говорио да америчка спољна политика више неће бити политика мешања у унутрашње ствари.

Додик је рекао да верује да се Трампови људи не баве Србима и БиХ, него то раде неки рецидиви старе америчке администрације, али да у сваком случају треба поштовати велику Америку.

„Свакако, треба поштовати велику Америку, али ја не поштујем код Америке то мешање у унутрашње ствари, то њихово насиље“, рекао је Додик.

„Изгледа се се историја понови игра са Србима“

Он је навео да само наивни верују да је Велика Бритаија изашла тек онако из ЕУ, те подсетио да се то десило у тренутку када се појавио Трамп, када се као хегемон у ЕУ појављује Немачка, која је подредила Европу својим интересима.

Наводећи да постоји у ЕУ страх шта ће бити са Унијом када не буде више немачког канцелара Ангеле Меркел и када француски председник Емануел Макрон губи код свог народа, Додик је оценио да Срби у вези са тим не треба да имају било какав сентимент.

Он је додао да се чини да историја поново игра са Србима јер се у приступним преговорима ЕУ и кроз измишљена поглавља тражи „чудо“ и намеће прича о Косову, те да за неку малу помоћ ЕУ покушава да моделира Србе за своје потребе.

Додик сматра да је кључно да се у Србији и код свих Срба постигне општедруштвени консензус о Косову и Метохији и окупи преговарачки капацитет око председника Србије Александра Вучића.

„Консензус мора да буде изграђен, и да то буде консензус и цркве и власти и опозиције, па чак и Срба из окружења“, рекао је Додик у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност.

„Јака Србија је кључ за опстанак Српске“

Наводећи да је Српска показала да може да опстане и да има егзистенцијалну способност, Додик је рекао да је јака Србија кључ за опстанак Српске, а нејака је лак плен, и да то треба разумети и без оклевања саопштавати.

Додик је рекао да је „независно Косово“ за њега рефлекс жеље међународног фактора да додатно понизи Србе, јер није било довољно што је разбијена Југославија и што су Срби етнички очишћени из Хрватске и страдали.

„Срби у Словенији чак немају ни статус националне мањине, постоје прогони у Црној Гори, стални притисак на Србе, у Македонији су одузели објекте Српске православне цркве (СПЦ) и обележја српског народа. Важан елемент идентитета код Срба је црква и вера“, рекао је Додик.

Према његовим речима, зато није случајно што су Шиптари на Космету „скочили“ на српске манастире и цркве, спаљивали их и рушили, а да је међународна заједница све то гледала, јер је требало развити нови страх код Срба да напусте тај простор.

Извор: Факти


Напиши коментар