За недељу у Београду најављен протест упротив изградње деривационих мини хидроелектрана


Покрет „Одбранимо реке Старе планине“ најавио је данас да ће одржати протест против изградње деривационих мини хидроелектрана (МХЕ) у Србији у недељу, 27. јануара на Студентском тргу у Београду.

Како су навели организатори, циљ протеста је скретање пажње јавности, надлежних институција и доносилаца одлука на процес уништавања природних ресурса Србије изградњом МХЕ.

Они су навели да је само један захтев протеста, а то је моментално заустављање изградње деривационих МХЕ.

Организатори су најавили да ће на протесту говорити стручњаци и активисти за заштиту животне средине, који ће указати на штетне последице тих мини хидроелектрана.

Један од говорника на протесту биће и председник Савета месне заједнице Ракита Десимир Стојанов, који је заједно са мештанима села Раките у јавности познат по борби против изградње МХЕ „Звонце“.

Представници покрета „Одбранимо реке Старе планине“ тражили су крајем новембра од Владе Србије да се ограничи изградња малих хидроелектрана и још тада најавили овај протест у Београду.

Покрет „Одбранимо реке Старе планине“ је до сада добио подршку преко 50 организација цивилног друштва, појединих факултета (шумарски, биолошки, географски, природно математички), стручне јавности, грађана и активиста који се залажу за очување река у Пироту, Бабушници, Краљеву, Ужицу, Рашкој, Александровцу, Параћину, Петровцу на Млави и другим општинама Србије.

Протест је најављен за 13.00.

Извор: Бета


Напиши коментар