Како је Британац, „Краљ чаја“, помогао Србији


Сер Томас Липтон

Занимљива прича о сер Томасу Липтону, који је током Првог светског рата значајно помогао напаћену Србију. Све о томе у књизи „Мала величанствена Србија“.

За „Липтон“ чајеве је чула већина, али не и за Томаса Липтона, мултимилионера који је богатство стечено револуционарним новинама у трговини чајем и другим потрепштинама, одвајао за помоћ сиромашнима и угроженима.

У том напору, посебно место имала је Србија коју је посетио 1915. у време врхунца епидемије тифуса.

Чувени Британац је те 1915. године боравио у Нишу, Београду, Ваљеву, Крагујевцу и Врњачкој Бањи, срео се са свим важним личностима, укључујући престолонаследника Александра Карађорђевића. На фронту се састао са војводом Путником, а са локалним мештанима је ишао на пецање. У Британији је објавио више новинских чланака о Србији, као и публикацију „Страшна истина о Србији“.

Он је један од многих Британаца који је током Првог светског рата помагао Србима и Србији.

„’Сир Тхомас или ‘Чика Тома’, како су га Срби звали, одраз је изузетног угледа и симпатија које је Србија уживала у највишим круговима британског друштва, у првој половини двадесетог века. Липтон је само један у низу значајних Британаца тог времена, који се врло активно укључио у хуманитарни рад и подршку малој, храброј савезничкој држави“, рекао је амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф на представљању књиге „Мала величанствена Србија“.

Аутор књиге Драган Бисенић добио је инспирацију за ово дело пре десетак година када је пронашао податак о помоћи Липтона Србији током епидеимије тифуса.

„Томас Липтон сигурно је био међу најзначајнијим личностима које су у то време били у Србији, а сасвим сигурно најбогатији човек који је посетио нашу земљу. Био је знаменита личност у целом атлантском свету, најближи пријатељ енглеског краља Едварда. Осим бројних иновација у производњи и трговини чајем, био је и зачетник међународног такмичења у фудбалу из кога је настао данашњи Светски фудбалски куп“, рекао је Драган Бисенић.

Реч је о књизи која говори о хуманости и пријатељству, подсећа нас на то зашто је боравак Томаса Липтона био од велике важности за наш народ, који град га је прогласио почасним грађанином, који надимак су му мештани дали.

Коментар Магацин-а: Ико је ова епизода о помоћи и пријатељству Сер Томаса Липтона нешто што треба да ценимо и поштујемо као народ, ваља се подсетити да званична Енглеска није увек била на страни Србије, да не кажемо грубље, уосталом, подсећамо вас на један наш чланак из архиве: Енглеска — против Србије отворено и иза кулиса

Извор: Мондо


Напиши коментар