Милош Биковић: „Показаћемо из нашег угла како је кад те бомбардују!“


Глумац ће се ускоро појавити у новом филму који се бави животом Срба на Косову и Метохији за време НАТО бомбардовања 1999. године. Милош Биковић је главни глумац и продуцент предстојећег филма „Балканска међа“, који снимају Руси у сарадњи са домаћим продукцијама.


„У питању је српска прича, која се догађа на Косову 1999. године. Пројекат се зове ‘Балканска међа’,“ рекао је Биковић раније, а сада открио и када ћемо моћи да гледамо филм, као и нешто више о самој радњи.

„Сада је у завршној фази монтаже, премијера је крајем марта, тачно на двадесетогодишњицу бомбардовања Србије. Тај филм је инспирисан истинитим догађајима, али није њихова реконструкција“, истакао је он за „Курир“ и додао да је најбитније то што ћемо коначно имати прилику да прикажемо свету како је тај период изгледао из „наше перспективе“.

„Мени је битно што ћемо ми из наше перспективе, српског народа, ког су бомбардовале надмоћније земље, показати како смо пружали отпор и што ће то у целом свету бити приказано. Наша перспектива, наш начин гледања на то, нешто је што никога не интересује и, ако ми не проговоримо, људи неће моћи да емотивно доживе како изгледа бити бомбардован на крају 20. века и почетку 21. Филм смо радили инспирисани истинитим догађајима. Не треба очекивати велику истину или исправљање неправде, али желимо да се чује наш глас на међународном нивоу, а у томе нам помаже то што филм дистрибуира страна лондонска кућа.“

Глумац је истакао да у филму постоје две стране – српска и руска.

„Ми имамо две линије у филму, српску и руску. Руска, као и српска, говори о хероизму, о људима који су спремни били да за неке своје идеале дају живот бранећи своју земљу.“

Једну од улога играће и Емир Кустурица, за ког Биковић каже да га није требало много наговарати да пристане…

„Нисмо морали много да га наговарамо. Куста је показао колико су велики људи једноставни тиме што је пристао да се појави у филму и нама је велика част јер нам је на неки начин тако показао свој однос према младим ствараоцима и кинематографији. Направили смо малу улогу за професора, а сама његова појава у филму већ је довољна“, закључио је он.

Извор: Мондо


  • 228
    Shares

Напиши коментар