Монтгомери: Ситуација око Косова иде у опасном смеру


Вилијем Монтгомери

Бивши амерички амабасадор у Србији Вилијам Монтгомери оцењује да се у овом тренутку ствари на Косову и око Косова одвијају у опасном смеру.


„Надам се да грешим, али крајње сам песимистичан у вези са ситуацијом око Косова“, каже Монтгомери за Тањуг и објашњава:

„Садашњи став косовског руководства је да је Декларација о проглашењу независности променила све и да ново Косово може да ради све што могу да раде и друге независне земље“.

А то значи – игнорисање Резолуције СБ УН 1244, увођење такси од 100 одсто на српску робу и непоштовање устава, који су им, иначе, истиче Монтгомери, написали Американци, а Албанци га променили да би омогућили формирање војске.

При том, примећује Монтгомери, Европска унија нема моћ или нема вољу да инсистира на примени Бриселског споразума, укључујући обећање о формирању Заједнице српских општина.

„Албанци су открили да не морају да се држе обећања или да учине нешто више од неискрености према ЕУ“, каже он.

Посебно га је, истиче бивши амерички дипломата, разочарало то што су САД промениле свој дугогодишњи став да неће бити никакве косовске војске.

„Био сам лично присутан када су нашим политичким лидерима јасно стављене до знања све опасности које би постојале у случају настанка такве војске“, рекао је Монтгомери.

Према његовим речима, Вашингтон је невољно дозволио и формирање Косовских полицијских снага, страхујући шта би борци ОВК могли да раде ако би изненада остали без посла.

Најгоре је, закључује Монтгомери, што амерички амбасадор на Косову то подржава.

„Све то иде у веома опасном смеру, а Србе тера на екстремније ставове против њихове воље и жеље“, закључио је Монтгомери.

Извор: РТВ


Напиши коментар