Најављена израда новог ћириличног фонта на интернету


Фото/илустрација

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ најавила је данас, поводом седам година постојања ћириличног СРБ домена, израду новог савременог ћириличног фонта који ће бити бесплатан.

Председник Управног одбора Фондације Војислав Родић рекао је на скупу „Ћирилица на поклон“ да нови фонт није завршен и да ће се тек развијати, те објаснио да развој квалитетног фонта може да траје и годину дана.

На скупу је указано да нови ћирилични фонт треба да буде урађен на савремен начин и да служи будућим генерацијама.

Лингвиста Владо Ђукановић оцијенио је да је генерално проблем када се размишља о српској ћирилици то што се гледа у прошлост и што се не схвата да се прошлост не може пренети на будућност.

„Од прошлости треба нешто да научимо, а не да је копирамо за будућност. Идеја је да ово буде фонт будућности и да следећи фонтови буду за будуће деценије, а не они који ће опонашати прошле деценије“, рекао је Ђукановић.

Према његовим речима, израда и дизајнирање ћириличних фонтова требало би да буду рађени на основу пројекта, при чему би држава требало да осмисли стратегију финансирања.

„Нашу ћирилицу користимо само ми и нико је неће развијати уместо нас и за наше добро“, рекао је Ђукановић.

Нови фонт биће израђен у сарадњи са Удружењем „Типометар“ чији је један од оснивача професор Факултета примењених уметности у Београду Оливера Стојадиновић.

Удружење „Типометар“ је од 2006. до 2015. године израдило десет фамилија фонтова ћирилице.

На скупу је указано и да се на Интернету највише користи енглески језик, односно латинично писмо, а да је на другом мјесту руски језик са њиховим ћириличним писмом које се разлику од српске ћирилице.

Предлог: Преузмите велики број ћирилићних фонтова на овом ЛИНКУ.

Извор: Независне


Напиши коментар