Нишлије шокирали нови рачуни за грејање


Децембарски рачуни за грејање у Нишу непријатно су изненадили већину корисника даљинског грејања, јер су значајно виши у односу на октобарске и новембарске.


Међу грађанима има и оних који су добили више него дупло веће рачуне у односу на оне с почетка грејне сезоне, тако да преовладава мишљење да је „Градска топлана“ поново без најаве подигла цену грејања.

У том предузећу су међутим истакли да су већи рачуни искључиво последица увећане потрошње топлотне енергије и да је варијабилни део цена грејања у децембру појефтинио.

Директор ЈКП „Градска топлана“ Предраг Милачић казао је агенцији Бета да је због појефтињења енергената на тржишту, варијабилни део цене у децембру смањен на 5,96 динара по киловат сату, са 6,04 колико је износио у новембру.

Милачић је казао да децембарски рачун за грејање за стан од 55 квадрата износи нешто више од 9.000 динара, али да је током августа и септембра износио око 3.000 динара, а у новембру 5.800, тако да је просечна висина рачуна 4.800 динара.

„Просечна висина рачуна у овој грејној сезони већа је за свега 305 динара у односу на просек прошле године. Од тог износа, 176 динара је повећање услед увећане потрошње топлотне енергије, а 129 динара је због промење цене гаса. Од децембра прошле године до децембра ове године цена гаса увећана је за 30,8 одсто“, рекао је Милачић.

Он је казао да и са увећаним рачунима у односу на прошлу годину, грађани Ниша за стан просечне величине плаћају мање за 1.700 динара од корисника даљинског грејања у Београду.

Према његовим речима, децембарски рачуни су највиши рачуни за грејање које ће грађани Ниша добити ове грејне сезоне.

„Јануар јесте хаднији од децембра и потрошња топлотне енергије је већа, али алгоритам који већ три године примењујемо је такав да ми у јануару фактуришемо само 60 одсто од јануарске потрошње, а преосталих 40 одсто фактуришемо у периоду од априла до јула“, истакао је Милачић.

Он је изјавио да Градска топлана ове грејне сезоне није имала апсолутно никакве примедбе корисника на квалитет грејања.

Топлана у Нишу греје око 30.000 кућа, станова и локала.

Извор: Бета


  • 4
    Shares

Напиши коментар