Палау повлачи признање, спремне још четири земље?


Очекује се да ће у наредном периоду пет држава повући признање Косова, пише штампа. Прва од тих земаља је Палау, чији је председник у посети Србији.


Томи Есанг Ременгес ће се данас у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, после чега ће се обратити јавности.

Очекује се да ће тада званично бити потврђено да Палау повлачи признање Косова.

Да подсетимо, шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао најавио је у петак да ће још једна земља у понедељак вероватно повући признање Косова. Приштински медији су потом објавили да се ради о Републици Палау која се налази у западном Пацифику близу Нове Гвинеје и Филипина.

Србија је претходно тој земљи укинула визе. Визе су укинуте и за Сент Китс и Невис.

Министар је такође напоменуо и да је врло могуће да 14. земља по реду која би повукла признање може да буде Сент Китс и Невис.

„И моја деца ме питају често где је која земља, али те земље имају исто право гласа (у УН) као и Кина. Ја редовно показујем мапу свима ко је признао Косово, а ко није. Када погледате територијално, ми смо у огромној предности“, рекао је Дачић.

Уколико Палау данас и званично саопшти да повлачи призање, број земаља које признају Косово пашће на 98, што значи да Београду мало фали до циља, да признавања спусти испод половине укупног броја чланица Уједињених нација што је 96.

Да подсетимо, тачан број земаља које су признале Косово и даље лебди у ваздуху. Иако српски званичници тврде да је било сада већ више од десет повлачења признања, приштинске власти то негирају.

Прва држава која је повукла признање Кодова као независне државе је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године, тврди се у Београду.

На листи су још, према тврдњама српских званичника, и Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Гренада.

Извор: Б92


Напиши коментар