Положени венци поводом годишњица смрти Мишића, Бојовића и ШтурмаНа Новом гробљу у Београду данас су положени венци и одата почаст поводом обележавања годишњица смрти војвода Живојина Мишића и Петра Бојовића, као и армијског генерала Павла Јуришића Штурма.

Венце су положили заменик градоначелника Београда Горан Весић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, представници Министарства одбране и Војске Србије, потомци истакнутих војсковођа, као и представници удружења опредељених за неговање традиција.

Весић је рекао да Град Београд с великим задовољством учествује у церемонији сећања на велике српске војводе и генерале који су изнели победу у Првом светском рату – Живојина Мишића, Петра Бојовића и Павла Јуришића Штурма.

„Мислимо да је веома важно да негујемо културу сећања и да наше, поготово младе генерације, знају шта су ови људи урадили за нашу државу и колико треба да следе њихов светао пример. Драго ми је што је ово полагање венаца постало традиционално и верујем да ћемо на тај начин обележавати годишњицу смрти и других великих људи који су заслужни за нашу историју“, рекао је Весић.

Како је додао, народ који се не сећа своје историје и који није спреман да ода почаст људима који су дали своје животе или цео свој живот посветили томе да ми будемо оно што данас јесмо, сигурно не може добро и правилно да планира своју будућност.

„Зато су овакви догађаји важни и зато сам захвалан Министарству одбране што је покренуло ову иницијативу“, истакао је Весић.

Подсетио је да је Павле Јуришић Штурм сахрањен у гробници која није његова и најавио да ће већ ове године бити сахрањен у посебну гробницу где ће добити своју бисту онако како и заслужује.

Извор: РТВ


Напиши коментар