Репортери без граница: Клима за медије у Србији се погоршава


Фото/Илистрација: Бета

Директорка канцеларије за Балкан организације „Репортери без граница“ Полин Адес-Мевел за Н1 је рекла да су дошли код председника Александра Вучића због атмосфере која се погоршава и да су посебно разговарали о безбедности новинара, након напада на новинара Милана Јовановића. „Нисмо уверени да узима у обзир у највећој могућој мери овај случај“.


Србија је у рангирању пала за десет места током 2018, што је оштар пад, један од најгорих резултата када говоримо о региону, рекла је Адес-Мевел. С њом је разговарала новинарка Н1 Маја Ђурић:

Госпођо Адес-Мевел, јутрос сте имали састанак са председником Србије, шта су биле ваше кључне поруке за Александра Вучића када је реч о слободи медија у Србији?

„Репортери без граница“ дошли су у Београд како бисмо разговарали са председником државе. Желели смо да покренемо одређена питања у вези са атмосфером у земљи, за коју сматрамо да се погоршава. Једно од питања о ком смо посебно дискутовали је питање безбедности новинара и чињеница да поједини новинари, посебно након напада на Милана Јовановића, сведоче да ситуација није добра и да се осећају уплашено, да заправо читава клима није добра. Ми смо разматрали та питања, иако смо видели да је председник био спреман да говори о темама који се односе на слободу медија, нисмо уверени да узима у обзир у највећој могућој мери овај конкретан случај. Указали смо и на то да у истражним радњама које се односе на ранија убиства није било напретка, бар не до сада и истакли смо да је јако важно да се прекине са праксом некажњивости, да је јако важно да постоји одговорност налогодаваца, „мастер мајндова“, како би се новинари осећали безбедније. Имали смо темељну расправу, размену мишљења, остали смо сат и по времена у председништву, говорили смо и о другим темама – као што је Медијска стратегија, о етичким питањима и концентрацији и независности медија у земљи“.

Како је председник реаговао на ваше закључке?

„Позиција председника Србије је да је отворен за разговор са нама, ми поздрављамо то што је он вољан је да призна да ситуација у Србији није идеална, али не делимо исти став када је реч о томе каква је ситуација заиста. Председник Вучић је поменуо да постоје помаци ка томе да се актуелна ситуација поправи. Постоје закони, ми смо тражили да се они спроводе, као и унапређење стања и када је реч о Медијској стратегији, али за сада „Репортери без граница“ нису део тог процеса. Дакле, ми се заиста надамо да ће добру дискусију коју смо имали испратити и дела, конкретне акције“.

У 2018. години Србија није направила напредак, већ управо супротно, пали смо за десет места у поређењу са 2017. Шта су главни проблеми, из ваше перспективе?

„Србија је у рангирању пала за десет места у 2018-ој, што је оштар пад, један од најгорих резултата када говоримо о региону. Један од разлога је, највероватније, број вербалних напада, говора мржње у односу на новинаре. Ми осуђујемо чињеницу да је било толико вербалних напада и претњи на друштвеним мрежама, у таблоидима. Председник је наглашавао да ситуација није гора него у другим државама у региону, да је говор мржње веома распрострањен у Хрватској, да Бугарска има веома озбиљну ситуацију, да није идеално ни у Мађарској. Али ми сматрамо да је наша улога као организације која се бори за слободу медија да помогнемо и ту смо како бисмо осигурали да ситуација буде боља“.

Извор: Н1


Напиши коментар