Руше Српску да пресеку утицај Руса


Фото: Новости

Покушај Бакира Изетбеговића да преко иницијативе СДА избрише назив Републике Српска посредна је порука неких западних центара моћи руководству Српске да „олабави“ своје везе за Србијом и Русијом, прихвати улазак БиХ у НАТО и призна Косово.


Наиме, евентуална промена назива значила би много више од пуког преименовања једног од два конститутивна ентитета – то би изазвало домино ефекат промена Устава БиХ, практично урушило Дејтонски споразум и поништило све што су Срби њиме добили.

Другим речима, промена назива значила би крај РС.

Удар на Српску дошао је само неколико дана након посете руског председника Владимира Путина Београду, и разговора које је имао са Милорадом Додиком, који тренутно обавља функцију председавајућег Председништва БиХ.

Додик, који је оценио да иницијатива СДА представља рушење Дејтонског споразума и иницијативу за раздруживање у БиХ, у четвртак је одржао хитан састанак са лидерима свих српских политичких странака заступљених у парламентима Српске и БиХ.

Они су усвојили заједничку изјаву у којој се наводи да Српска упозорава да је подношење апелације Уставном суду БиХ у потпуности „антисрпско, антиуставно и антидејтонско деловање“.

Извор: Новости


Напиши коментар