Хашка (не)правда: Као тужилац уништавао доказе о „Жутој кући“, а сад брани ОВК!


На платном спику Албанаца, Џефри Најс

Као хашки тужилац Џефри Најс имао је удела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају „жута кућа“, каже Бранислав Тапушковић.


О томе је својевремено говорила и некадашња главна тужитељка Карла дел Понте, казао је Тапушковић, који је у то време учествовао у процедурама пред Хашким трибуналом, за „Вечерње новости“.

Најс је у жижу јавности дошао поново када је откривено да ће бранити једног од вођа тзв. ОВК Самија Љуштакуа, који ће се пред тужиоцима Специјалног суда за злочине те терористичке организације у Хагу појавити 16. јануара.

На саслушању је данас био Рустем Мустафа, исто један од команданата ОВК за чије име се везују мучења и убиства Срба, подметање бомбе под аутобус „Ниш експреса“ када је погинуло 12 српских путника, терористички напади и обрачун са „нелојалним“ Албанцима, подсећају „Новости“.

У цео овај случај Најс, како наводе „Новости“, улази с великим „предзнањем“, јер је имао прилику да се о дешавањима на Космету добро упути као главни тужилац у предмету против Слободана Милошевића. Међутим, он је и тада отворено и без пардона, заступао албанску страну, наводи лист.

„Најс је имао приступ многобројној документацији, коју би сад као адвокат могао да искористи. Он је све време форсирао тезу да је све што се дешавало на Космету било у сврху стварања ‘велике Србије’ и да КиМ не припада Србији. Без проблема се оглушио о злочине над Србима. На судјењу је чак тврдио да су Срби срушили џамију из 7. века, а Османлије су на Балкан дошле у 14. веку. Ето, то вам је Најс“, каже Тапушковић.

Према најавама приштинских медија, Најс би могао да буде бранилац и косовског председника Хашима Тачија, као и председника косовског парламента Кадрија Весељија, ако се они надју на оптужницама Специјалног суда.

Када је Најс напустио Хашки трибунал, радио је на Тачијевој биографији, где се посебно бавио отклањањем сумњи да је Тачи учествовао у трговини људским органима, наводе „Новости“.

После објављивања извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о злочинима тзв. ОВК, за приштинске власти радио је на припреми материјала који би могао да се користи у одбрани албанских терориста пред Специјалним судом.

Током каријере Најса је пратила прича да је од албанског лобија добијао велики новац, наводи лист. Према информацијама косовских медија, Најс ће у, како наводе „Новости“, новој мисији спасавања терориста тзв. ОВК добијати 2.200 евра дневно, уз покривене трошкове путовања.

Прочитај још: Откривена превара и намештање историје: Џефри Најс тражио милион евра за неуспелу ревизију тужбе против Србије!

Извор: Б92


Напиши коментар