Хрватска, новогодишње „честитке“ за Србе


Објава уредника Хрватског тједника на Фејсбуку

Антисрпски инциденти су одомаћена појава у Хрватској, оцењује Милорад Пуповац. Само од почетка године, српску заједницу узнемирила су три инцидента.


Први је „честитка“ за Божићкоју је упутио, сада већ бивши члан ХДЗ-а Иван Ђакић – фотографија усташе који држи одрубљену главу српског војника. Затим, Хрватски тједник с насловном страном на којој је Пуповац с крвавим ножем и главом хрватског доктора Ивана Шретера. И оптужбеградоначелника Вуковара на рачун српске мањине за великосрпску политику.

Да је званични портал града Вуковара место за видео-снимак са фудбалске утакмице, који прати тврдња да српска деца не поштују хрватску химну, и даље је став градоначелника Вуковара.
Иван Пенава на бројне реакције и најаве заштитнице дечјих права да ће испитати случај, каже да је то снимак из емисије и да се на таквим догађајима иначе не прикрива идентитет деце.

„Овде се не ради о деци снимљеној у школи, већ на утакмици. Шта су радили тамо, та деца? Где су били њихови професори и директори? Зашто им нису рекли шта је ред, а шта није ред“, каже градоначелник Вуковара Иван Пенава.

После објављивања снимка, нападнут је средњошколац вуковарске школе „Никола Тесла“ који наставу слуша на српском.

Читав случај могао би да заврши на суду. Против Пенаве, тужбу најављује Милорад Пуповац. Сматра да таква реторика, пре свега, децу излаже опасностима.

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао је да из тог разлога ће се с једне стране обратити одређеним међународним институцијама да би заштитили резултате мирне реинтеграције.

„А с друге стране, морамо формирати правни тим који ће људима који противно хрватском уставу шире националну нетолеранцију, који нарушавају постигнућа у погледу мира, који настоје онемогућити реализацију мањинских права. То ћемо учинити не само политичким средствима, него и правним средствима“, каже Пуповац.

Градоначелник Вуковара с друге стране негира да туча има везе с објављивањем снимка, додаје да нису тензије у том граду последица његове изјаве „о пузећој српској агресији“ већ, каже, последица деведесетих.

„Ја управо апелујем на то што се догађа када годинама не реагујете, окрећете главу, кад не уче о ‘домовинском рату’, већ да је то био грађански рат, да смо сви криви и срушили Вуковар, а онда узимате контекст неустајања на химну“, навео је Пенава.

Ипак, српска заједница сматра да не реагују сви у Хрватској исто.

„Хрватска јавност и озбиљан део политике гледа на то са спремношћу да то осуди и да се такве ствари не догађају у Хрватској“, сматра Пуповац.

Иако је градоначелник Вуковара после инцидента позван у Загреб на разговор и чинило се да се ствар смирила, аналитичари оцењују да ће премијер Пленковић ускоро морати да бира – сарадња и подршка СДСС-а или оставка вуковарског градоначелника. С друге стране – Пуповац каже да постоји граница преко које сарадња са ХДЗ-ом више неће бити могућа.

Извор: РТС


Напиши коментар