Још једна жена носи ГМО бебу, покренута истрага у Кини


Фото илустрација: FreeDigitalPhotos/Victor Habbick

Научник који тврди да је креирао прве генетски модификоване бебе суочиће се са полицијском истрагом у Кини, јавили су државни медији, а власти су потврдиле да је још једна жена остала у другом стању у оквиру овог експеримента.

Хе Ђианкуји шокирао је научну заједницу прошле године објавом да је успешно изменио гене две близнакиње рођене у новембру да би спречио да се заразе вирусом ХИВ.

Он је рекао на форуму о људском геному у Хонг Конгу да потенцијално постоји још једна трудноћа у којој учествује други пар.

Истрагом је потврђено постојање друге мајке и да је та жена још трудна, јавила је званична агенција Синхуа. Ова жена и девојчице из прве трудноће биће стављене под медицински надзор, рекао је један истражитељ.

Истрагом је утврђено да је Хе „фалсификовао папире о етичкој оцени“ и „намерно избегао супервизију“, додаје се у извештају. Истражитељи су рекли да је научник „јурио за личном славом“ и користио „средства која је сам сакупио“ за овај експеримент.

За ово истраживање пријавило се добровољно 18 парова које су чинили ХИВ позитивни очеви и ХИВ негативне мајке, а један пар касније је одустао, подсећа АФП.

Детаљи овог експеримента, који није независно верификован, дочекани су критикама из глобалне научне заједнице, а кинеске власти су наредиле да Хе обустави свој рад неколико дана након што га је објавио.

Извор: Блиц


  • 2
    Shares

Напиши коментар