#1од5милиона у Београду, трака око Владе, бакље и натпис „Цензурисано“


Фото: Н1/Танјуг

Осму суботу заредом протест незадовољних грађана одржан је у Београду. Протест против актуелне власти, под називом „Један од пет милиона“ почео је са Платоа испред Филозофског факултета, а на скупу су говорили професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић и бивши судија врховног суда Зоран Ивошевић.

„Александар Вучић владавину права претворио је у владавину личне самовоље, владу у лични послушнички сервис, а парламент у гласачку машину која има задатак да његову самовољу озакони“, казао је у Чедомир Чупић у обраћању окупљенима.

Он је рекао да само грађани и опозиција могу да натерају председника Српске напредне странке и Србије Александра Вучића на оставку и позвао грађане да буду упорни у таквом захтеву.

Председник Србије Александар Вучић мора да поднесе оставку да би Србија поново постала правна држава, оценио је вечерас бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић на почетку протеста у Београду.

Једна од организатора Јелена Анасоновић рекла је да их неће умирити хапшење налогодавца за напад на новинара Милана Јовановића, јер је то власт знала од самог почетка.

После говора окупљени су кренули у протестну шетњу под називом „Путем захтева Један од пет милиона“ централним градским улицама: Македонском, Светогорском, Таковском и Улицом кнеза Милоша до зграде Владе Србије у Немањиној улици.

Учесници протеста потпуно су затим прекрили улазна врата на згради Радио телевизије Србије у Таковској улици тракама на којима је лого те медијске куће, али на ружичастој подлози.

Врата су такође прекиривена тракама на којима пише „Почело је“ и „Цензурисано“, док су чланови Покрета уједињених фантомки врата симболично испрскали „средствима против штеточина“, како пише на боцама које носе на леђима.

Са звучника је поново емитован позив генералном директору РТС Драгану Бујошевићу и главном и одговорном уреднику Ненаду Љ. Стефановићу да поднесу оставке, јер су „јавни сервис претворили у партијски за свог господара Александра Вучића“.

Демонстранти су претходно на врата зграде листа Политика залепили натписе „Цензурисано“ и „Један од пет милиона“, а након перформанса испред РТС-а протестна шетња настављена је улицом Кнеза Милоша ка згради Владе Србије.

Врата РТС-а излепљена траком на којој пише цензурисано, Фото: Н1/Танјуг
Бакље као „пламен слободе“, летак са Вучићем кандидатом на свим листама

Протест „Један од пет милиона“ завршен је око 20 часова испред Владе Србије у Београду, где је упаљено десет бакљи уз поруку да се „пламен слободе шири незаустављиво“.

Учесницима протеста подељен је летак који симбилично показује да се Александар Вучић појављује као кандидат на свим изборним листама од месне заједнице до председника државе.

Од 20 имена на листи, сва носе име Александра Вучића, а на летку пише „Гласачки листић за избор председника, премијера, императора и фарона уз обавезу да се слика и пошаље локалном СНС координатору“.

Летак је залепљен на улазу Владу, а око већег дела зграде облепљена је трака са натписом „Један од пет милиона“.

„У оваквој Србији, под оваквим Александром Вучићем, било какав избор не постоји, а камоли фер и слободни избори“ рекла је једна од организатора протеста Јелена Анасоновић. Према нејним речима, на такве изборе градјани не пристају.

Следећи протест заказан је за суботу, 2. фебруар у 18 часова. Протест је и ове суботе прошао мирно, без видљивог присутва полиције.

Фото: Н1/Танјуг

Подршку грађанима који протестују упутила је претходно академска заједница. Прво су то учинили наставници и професори Филозофског факултета, а потом Факултета политичких наука у Београду, па Правног факултета Универзитета у Београду и Универзитета Унион.

Протесте петком и суботом грађани организују и у другим већим градовима у Србији, попут Ниша, Новог Сада, Крагујевца, Чачка и других.

Извор: Н1


Напиши коментар