#1od5милиона : У петак протести у Нишу, Врању и Житорађи


Шире се протести под паролом „1 од 5 милиона“; Фото: Вања Кесер/Јужне вести

Од 18 сати ће се, као и претходна два петка Нишлије окупити у центру града, а први пут су на протест позвани и Врањанци, у исто време када и Нишлије, код Градске апотеке. За сат времена раније најављен је и протест у Житорађи.

Нишлије нису додавале нове захтеве, па ће и даље главни бити смена министарке саобраћаја Зоране Михајловић, смена градоначелника Ниша Дарка Булатовића, расветљавање случајева паљења аутомобила и ослобађање медија.

Први пут ће, како кажу организатори из Грађанске иницијативе Врања, на улице и мештани овог града на југу Србије. Они кажу да се придружују протестима “1 од 5 милиона”, који се од почетка децембра одржавају у Београду и који су се проширили на још двадесетак градова широм Србије.

Позивамо све Врањанце који мисле да заслужујемо да живимо боље, да се запошљавамо без партијске књижице, да не морамо да одлазимо из свог града да бисмо преживели – да нам се придруже – поручују из Иницијативе.

Спекулисало се да ће се Врањанцима обратити глумац Сергеј Трифуновић, али засада ова информација није потврђена.

Врањанци ће, према најавама, шетати и сваког наредног петка.

У Житорађи на протесту “1 од 5 милиона” грађани траже назад мандате одборника

Незадовољни стањем на локалу и грађани Житорађе излазе на протест, како је најавио један од организатора Мирослав Вукић, у петак 25. јануара од 17 сати. Каже да су његови суграђани већ једном излазили на улицу, али и да су подржавали протесте у градовима на југу Србије – Куршумлији, Прокупљу, Нишу.

Осим што траже да се свим руководиоцима у Општини провери имовина коју су стекли од 2000. године до данас, њихови захтеви су и да сви одборници општинске Скупштине врате мандате и да Влада одреди нову Општинску управу.

Мало је место Житорађа па се види у каквом су материјалном стању руководиоци били тад, а у каквом су сад – рекао је Вукић.

Неки од захтева су и да се испита колико је грађане Житорађе коштао одлазак на контрамитинг у Београд, где је, каже, возило пет аутобуса. Испитати да ли је било мобинга над запосленима у јавном сектору, као и чиме се све бави државни секретар који је “поставио на чело Општине свог човека који је кривично одговарао”.

Подсетимо, протести незадовољних грађана су већ постали редовна појава у бројним местима на југу Србије. Куршумличани већ традиционално шетају сваког четвртка, тако ће бити и вечерас, а у суботу ће на улицу Прокупчани, Пироћанци, а стижу и најаве о првом протесту Лесковчана.

Извор: Јужне вести


Напиши коментар