Александар Чепурин: „Храбри војници, главно српско и руско оружје“У амбасади Русије у Београду синоћ је свечано обележен Дан бранилаца отаџбине, а том приликом амбасадор Александар Чепурин је рекао да Русија подржава неутрални статус Србије као и мирно решење косовског проблема уз поштовање међународног права. Најглавније руско и српско оружје је ипак храброст војника и официра, снага њиховог духа, то је аксиом, нагласио је Чепурин.

Чепурин је рекао и да Русија поздравља унапређење добрих односа Србије са свим земљама, ако то одговара њеним интересима.

„Окупили смо се данас да обележимо Дан бранилаца отаџбине, већ седми пут га дочекујем заједно са многима од вас. Хвала вам за такву част“, рекао је Чепурин.

Истакао је да су Русија и Србија више пута морали да бране своју независност и суверенитет и да је управо то формирало карактер наших народа.

„Имамо јаке војске, али најглавније руско и српско оружје је ипак храброст војника и официра, снага њиховог духа, то је аксиом. Припаднике оружаних снага Русије и Србије спајају актуелни задаци. Активно се развија и наша војна и војнотехничка сарадња“, навео је Чепурин.

Према његовим речима, кључни задатак Русије данас је осим осигурања безбедности и енергични развој привреде, повећање животног стандарда људи.

На то је усмерено 12 националниих пројеката, који ће за шест година извести земљу на апсолутно нови ниво, рекао је Чепурин додајућио и да је то суштина јучерашњег обраћања председника Русије Владимира Путина Федералној Скупштини.

Амбасадор је подсетио да се предстојеће јесени обележава и 75 година откако је заједничким снагама ослобођен Београд од фашистичког окупатора.

„Важно је заједнички обновити Спомен гробоље ослободилаца Београда на којем почива 1.395 бораца Народнослободилачке армије Југославије и 818 припадника Црвене армије“, рекао је Чепурин и позвао на јачање братства руског и српског народа као и развој сарадње између оружаних снага.

Прослава Дана отаџбине, коју су организовали амбасадор Чепурин и изасланик одбране пуковник Андреј Собакин, почела је интонирањем руске и српске химне.


Напиши коментар