Аустрија: Забрана за грб НДХ и усташке ознаке са словом У

Предсеница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и пријатељи са усташком заставом. Фото: Тихомир Јањичек/Фејсбук

Аустрија је забранила свако јавно показивање грба усташке тзв. Независне Државе Хрватске, као и ознака са словом „У“.

Забрана хрватског грба са „коцкицама“ где је прво поље бело, као и препознатљивог усташког „У“ ступа на снагу 1. марта.

Министарство унутрашњих послова Аустрије усташка знамења забранило је у оквиру смернице за забрану екстремистичких симбола, међу којима се налазе и симболи тзв Исламске државе.

Казне за оне који се оглуше о забрану износе 4.000 евра, а они који понове мораће да плате 10.000 евра, истичу аустријски медији.

Од забране су изузети медијски извјештаји, филмови, позоришне представе и изложбе, али само ако се у њима не пропагира идеологија ових забрањених терористичких и екстремистичких организација.

Злогласни симболи најцрњег дела историје Хрватске нашли су се тако на листа забрањених симбола у Аустрији. Листа је допуњена формално са два таква симбола. Први је велико латинично слово „У“ у којем се може видети „шаховница“ са првим белим пољем, а други забрањени усташки симбол је „шаховница“ са први белим пољем изнад које се налази латинично слово „У“.

Усташки грб – грб дијаспоре

Истовремено са забраном усташких симбола на Западу, хрватска дијаспора изабрала је управо грб са првим белим пољем за свој симбол. На састанку хрватских исељеника у америчком граду Кливленду, одлучено је да овај грб буде њихов заштитни знак, уз образложење да је реч о „старом хрватском симболу“, наводе хрватски портали. Историјски гледано, шаховница са белим пољем је старија од НДХ, али и свастика је далеко старија од Хитлерове Немачке, па се у свету недвосмислено повезује са нацистима, Холокаустом и фашистичким злочинима у Другом светском рату.

Аустријанци су те усташке симболе ставили уз знакове палестинског Хамаса и либанског Хезболаха, које сматрају терористичким организацијама.

Директан повод за забрану усташких симбола у Аустрији је скандалозни традициоални усташки скуп у Блајбургу, који европски медији називају „највећим окупљањем неонациста у Европи“.

Овај контроверзни догађај на Блајбуршком пољу, где су масовне гробнице усташа, и других југословенских квислинга којесу партизани стрељали без суда на завршетку Другог свеског рата, организује Хрватска бискупска конференција, а покровитељ је Хрватски сабор.

Извор: Мондо

Напиши коментар