Више од хиљаду људи шетало у Београду на скупу Зауставимо велеиздају – Косово је Србија


Фото: Бета

Више од хиљаду грађана учествовало је синоћ у протестној шетњи „Зауставимо велеиздају Косово је Србија“ у Београду коју су организовале су Демократска странка Србије (ДСС) и покретачи Апела за одбрану Косова и Метохије.

Шетња је кренула са Трга Николе Пашића, Улицом Краља Милана и застала код Председништва где су окупљени отпевали песму „Ој Косово, Косово“ и скренули ка Дому Народне скупштине, да би шетњу завршили у Пионирском парку испред зграде Председништва.

Грађани су узвикивали „Не дамо Косово“, „Издаја“, „Вучићу, нема поделе“, „Вучићу издајице“, Вучићу одлази“ и носили транспарент „Бриселски споразум је велеиздаја“.

Председник Политичког савета ДСС-а Милош Ковић казао је да је окупљених више него што је очекивано и да су они већински део Србије који не жели да преда Косово.

„Ово је борба за одбрану државе коју су нам узели“, рекао је он и додао да се над Србијом први пут надвила опасност да српска рука потпише предају Косова.

„Ако је он (Александар Вучић) спреман да преузме жиг издаје, ми нисмо“, поручио је Ковић и додао да Вучић и његови пријатељи желе да „осакате Србију и створе Велику Албанију“.

Он је рекао да се Вучић бори за демаркацију Србије са Србијом, те да је актуелна власт „велеиздајнички режим“.

„Ако си погазио заклетну и Устав ове државе, онда си ти издајник. У односу на то што се спремаш да урадиш (Вук) Бранковић ће бити морална громада“, рекао је он и додао „ако ти је тешко, треба да се склониш, ако радиш за неког другог онда ћемо те ми склонити“.

Додао је да су косовски завет и Свети Сава јачи од НАТО пакта и Европске уније, а присутнима се јавио поздравом „догодине у Призрену“.

Посланик Српске радикалне странке Бождар Делић је рекао да му је драго што већину људи на скупу чине млади и да су они и 1999. знали где су границе Србије на Косову.

„Тражим од власти, узмите се у памет. Имате Устав и у њему границе. Имате и Резолуцију 1244 на шта вас је скоро подсетио и (Владимир) Путин“, рекао је Делић.

Он је додао да Скупштина Србије у последње три године није покренула и ставила на расправу питање Косова и Метохије.

„Они у Бриселу раде по својој вољи, а никада да кажу шта су урадили и да поднесу извештај Скупштини“, рекао је Делић.

На скупу су говорили и некадашњи председник општине Штрпце Звонко Михајловић и представник организације „Црвена линија Студентски проглас за КиМ“.

Шетња је прошла без инцидената, а није било видљиво присуство полиције.

Извор: Бета


Напиши коментар