Војни савез највећих ривала Америке све више постаје реалност


Си Ђинпинг и Владимир Путин

Ноћна мора САД – војни савез или коалиција Русије и Кине – све више постаје реалност, преносе геополитички портали и листови.

„Волстрит журнал“ подсећа да је бивши саветник америчког предсједника за националну безбедност Збигњев Бжежински давно упозорио да највећа опасност за САД и њене интересе долази од „велике коалиције“ Кине и Русије, које „не уједињује идеологија, већ заједничко незадовољство“.

Зближавање „незадовољних“ може ускоро из простора хипотезе прећи у геополитички фактор јер Пекинг и Москва све више усаглашавају своје потезе, осећајући да их САД угрожавају.

Односи САД и Русије заоштрени су у многим регионима, од Блиског истока, до Источне Европе, а спољнополитичке елите у Вашингтону све више су сагласне да је Кина главни стратешки противник САД јер се Кинези и Американци међусобно супротстављају у сфери трговине, као и Јужнокинеском мору.

Амерички лист напомиње да кинески председник Си Ђинпинг истиче како је руски лидер Владимир Путин његов „најбољи и најближи пријатељ“. Он је поручио још 2013. године да су „руско-кинески односи – најважнији билатерални односи у свету“.

У кинеској и руској документацији сарадња Москве и Пекинга назива се „свеобухватним стратешким партнерством“.

„Волстрит журнал“ упозорава да амерички аналитичари потцењују руско-кинеску војну сарадњу. Међутим, Русија је почела да продаје Кини напредну војну технологију и систем противваздушне и противракетне одбране „С-400“. Москва и Пекинг размењују обавештајне и аналитичке информације.

Руске елите су још оријентисане на Запад у смислу традиције, културе и историје, а богати купују некретнине у Лондону и Њујорку, мада је тај тренд смањен.

Ипак, у Русији сазрева свест да су мале шансе за боље односе са Западом, па све више Руса учи кинески језик и путује у Кину.

Како би вратили Русију на страну САД, амерички лидери мораће изнова да размотре стратешки приступ у односима са Москвом.

Правилна глобална стратегија САД мора бити више реалистична и уважавати опасност савеза Москве и Пекинга, а исто тако са већим умијећем прилазити оснивању коалиције са другим државама као одговору на ту претњу, наводи лист.

Извор: Блиц


Напиши коментар