Гардијан: Трамп жели да уништи ЕУ


Гардијан означава Џона Болтона, Трамповог саветника за националну безбедност, као једног од креатора анти-ЕУ идеологије

Амерички председник Доналд Трамп и његова администрација не гаје само антипатије према Европској унији, они желе и да је униште, истиче лондонски Гардијан на почетку свог чланка о опасности која ЕУ прети од њених дугогодишњих савезника, САД.

Лист наводи три кључна догађаја као три епизоде напада САД на ЕУ: Путовање америчког министра иностраних послова Мајка Помпеа у Европу прошле недеље, било је епизода три овог напада, креираног да искористи поделе између источног и западног блока ЕУ.

Прва епизода ове кампање била је говор Доналда Трампа у Варшави 2017. која је била прожета национализмом, а друга Трампово увођење царина 2018. и његово раскидање кључних међународних споразума попут иранског нуклеарног споразума и Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (с Русијом) ове године, пише Натали Нугеред, колумнисткиња Гардијана и додаје: „Све наведено има врло конкретан утицај на Европу, за разлику од Трампових твитова и увреда које упућује савезницима“.

Европа, међутим, покушава да пружи отпор. Немачка канцеларка Ангела Меркел, Трампова омиљена мета у ЕУ, добила је стајаће овације у суботу на годишњој конференцији у Минхену због свог говора о благодетима мултилатерализма, наводи се у тексту који данас објављује хрватски портал Индекс.

Гардијан означава Џона Болтона, Трамповог саветника за националну безбедност, као једног од креатора анти-ЕУ идеологије која је посебно била видљива током Помпеове турнеје Будимпешта-Братислава-Варшава, где је опет шиканирана „стара“, а фаворизована „нова“ Европа.

Ауторка текста упућује на Болтонов чланак од пре скоро 20 година „Требамо ли схватати глобалну владавину озбиљно?“, за који помаже за боље тумачење америчке стратегије данас, односно, он је по њој водич кроз планове Трампове администрације за уништење ЕУ.

ЕУ је, према Болтону, „водећи извор суштинских глобалистичких политика“, али и претња америчким интересима. Болтон у овом чланку додаје како је ЕУ „обојена очигледним антиамериканизмом“, а 18 година касније, Трамп је назвао ЕУ „непријатељем“ Америке, смештајући је у исту категорију с Кином и Русијом.

Управо је Трамп, наводи Натали Нугеред учинио више да потстакне антиамериканизам у Европи од било којег другог америчког лидера, конвенционална објашњења Трамповог антагонизма према ЕУ као трговинском блоку, ради јачања америчког извоза, и његове личне антипатије према Меркеловој, не пружају целу слику јер се ради о широј идеолошкој бици око врсте глобалне владавине коју ћемо имати, закључује ауторка.

Натали Нугеред наводи и две битне ствари које је урадио Помпео: Прво, искористио је тридесету годишњицу слома комунизма у источној Европи како би истицао америчку блискост земљама које су се избориле за слободу од Совјетског Савеза уз истовремено гледање кроз прсте десничарско-популистичким владама које је ЕУ опоменула због срозавања њихове демократије а као друго, он је кроз свој избор дестинација појачао поделе између земаља које су некад биле иза комунистичке „гвоздене завесе“ и оних које нису, што је она окарактерисала као лукаво манипулисање које отежава способност ЕУ да се уједини последњих година.

Гардијан на крају текста подсећа да се Европа после Другог светског рата подигла на ноге захваљујући америчкој војној заштити и финансијској помоћи, а да се данас ЕУ суочава с паралелним политичким офанзивама из Вашингтона и Москве, не само због тога што чини, већ због тога што јесте и да што пре то Европљани схвате, то боље по њих, закључује британски лист.

Извор: Нови Стандард


Напиши коментар