Грађани Србије ће Титове дугове плаћати још 22 године


Још 22 године враћамо омиљену бајку југононосталгичара како се за време Тита живело лепо

Грађани Србије плаћаће Титове дугове још 22 године, пошто посљедње рате кредита из седамдесетих и осамдесетих година доспијевају 2031. и 2041. године, а укупан дуг је већи од 1,7 милијарди евра, пише „Блиц“.

Из Народне банке Србије кажу да ће грађани Србије најдуже плаћати дуг према Париском клубу, све до 2041. године. Овом повјериоцу Србија дугује још 1,09 милијарди евра, што значи да би наредне 22 године у просјеку требала отплаћивала по 49,5 милиона евра.

У НБС наводе да ће Србија наредних 12 година морати да враћа и дугове према Свјетској банци, и то нешто више од 700 милиона евра.

Посљедња рата за кредит узет од Кине 1999. године доспијева за двије године, док ће кредит који су 1989. године узимали тадашњи премијери Милка Планинц и Бранко Микулић, Србија отплаћивати још пуних 15 година.

Министар финансија Синиша Мали каже за „Блиц“ да Србија уредно отплаћује своје обавезе и кредите, било да је у питању финансирање капиталних инвестиција и инфраструктуре или дугова насталих у претходним деценијама.

Извор: Искра


Напиши коментар