Дачић најавио нова повлачења признања Косова


Министар спољних послова Ивица Дачић, Fото Tанјуг/Зоран Жестић

Очување и заштита територијалног интегритета, европске интеграције и унапређење сарадње са државама широм света главни су спољнополитички циљеви Србије.

То је рекао министар спољних послова Ивица Дачић и истакао да је Србија ојачала своју позицију на међународној сцени.

Дачић је на седници Одбора за спољне послове Скупштине Србије, на којој је представио извештај о раду тог министарства за период од маја прошле године до 1. фебраура ове, рекао да то министарство улаже велике напоре да би се смањио број земаља које признају независност Косова и најавио нова повлачења признања.

Дачић је рекао да Србија треба да одржава и успоставља контакте и са мањим и мање утицајним земљама на свету, између осталог и да би на међународним форумима осигурала да гласају у корист Србије.

„Многи функционери би пре отишли у Брисел него у Бурунди, али, верујете, у Бурундију је лепше, јер нас тамо воле. То су наше пријатељске земље где нико од нас није био двадесет година“, казао је Дачић.

Наводећи да ће ове године поново бити гласања на седницама Унеска и Интерпола, Дачић је рекао да Косово више нема већину да може лако да уђе у важне међународне организације.

„Зато је битно да држимо контакте са свим овим земљама како бисмо имали стабилну ситауцију што се тиче оних који би гласали за наше предлоге“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да Косово не може да буде члан ОЕБС, а да могуће је да се пријаве за чланство у Савету Европе, што би било најтеже спречити јер је већина земаља чланица признала Косово.

„Пратимо ситуацију у Савету Европе“, рекао је Дачић.

Дачић је најавио и нова повлачења признања независности Косова, али није желео да прецизира о којим земаљама се ради, наводећи да се дешава да уочи његових разговора са појединим државама о повлачењу признања, те земље буду под притиском САД да то не учине.

Министар је рекао да од 193 земље чланице УН, 91 земља сигурно није признала Косово, а да од 102 преостале земље, постоји неколико земаља које дуже времена, иако су признале Косово, не гласају на међународним форумима за Косово, попут Египта, Омана…

„Да бисмо имали већину, треба нам још шест земаља. Мислим да већ сада имају мање од пола, али се не задовољавам тиме да ми неко каже да нису признали, треба нам папир“, рекао је Дачић.

Министар је рекао да Србија посебну пажњу посвећује земљама у карипском и пацифичком делу, као и у Африци, Азији.

„Тих 13 земаља које су повукле признање укупно имају 55 до 60 милиона становника и заједно око милион квадратих километара површине. То је и 13 гласова у Уједињеним нацијама“, истакао је Дачић.

Извор: Танјуг


Напиши коментар