Део студената Београдског универзитета истицањем српских застава обележава Дан државности


Фото: Курир/приватна архива

Студенти Универзитета у Београду са својим колегама из других градова обележавају Дан државности Републике Србије истицањем српске заставе на балконима студентских домова широм Србије.

Ова акције потекла је од учесника највећег омладинског форума у региону „Форум Власина„. Студенти истичу да је обележавање Дана државности нормална ствар и позивају своје колеге и суграђане да следе њихов пример. Акција се организује у неколико студентских домова, а најактивнији су студенти из Студентског града и дома „4. април“.

– Овом акцијом хоћемо да пошаљемо јасну поруку да ми млади желимо да останемо у Србији и да резервну државу немамо. Хоћемо да стварамо, радимо и живимо у Србији. Сви који размишљају у правцу урушавања институција као и културном деградирању српског идентитета јасно кажемо СТОП! Студенти су будућност Србије и наше време тек долази – истиче Душан Петковић студент Шумарског факултета у Београду.

Циљ акције био је да се код студената подигне свест о очувању националног и културног идентитета кроз истицање државних симбола Републике Србије. Студенти су организовали и радионицу на тему „Сретење као значајан дан у историји Србије“.

– Тема ове радионице је мотивисала многобројне студенте да се самоиницијативно организују и истакну национална обележја у многим студентским домовима у Србији – каже Никола Васиљевић, студент Високе школе електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду.

Овом акцијом студенти желе да подстакну и мотивишу своје колеге, суграђане као и државне органе Републике Србије да се укључе у акцију празновања Дана државности истицањем националних симбола Србије.

Велентино Поповић: Српска застава треба да буде на свакој кући

– Ово је први пут да организујемо овакву акцију у сарадњи са неколико студентских домова у Београу, а сами су нам се јавили и прикључили домови из Новог Сада и Косовске Митровице. Желимо да Дан државности обележимо на достојанствен начин, како доликује нашој држави и да пошаљемо поруку да треба да чувамо и негујемо наш српски идентитет. У Америци или Хрватској рецимо је застава истакнута апсолутно свуда, па желимо да подстакнемо и наше институцаије да се позабаве том тематиком и да вратимо култ заставе – каже за Курир један од организатора акције Валентино Поповић.

Извор: Курир


Напиши коментар