Култура говора у медијима и јавном простору губи на квалитету


Владан Вукосављевић, министар културе, Фото: М. Цветковић

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић оценио је да култура говора у јавном простору и медијима у Србији губи на квалитету, и да је зато важно да друштво подигне ниво перцепције о томе.

Вукосављевић је на конференцији поводом почетка реализације пројекта „Караван културе говора“, рекао да је циљ те акције да култура говора и опште писмености буду теме у нашој јавности.

„Сведоци смо да се у јавном простору и путем медија говор мења, круни и губи на квалитету. Људи се изражавају све једноставније. Када се о важним темама говори у скупштини или у емисијама, можемо да видимо једну поражавајући последицу, а то је да се језик максимално упрошћава“, рекао је Вукосављевић.

Министар је додао да, упркос томе што овакве акције могу да одају утисак „узалудности“, обзиром на став да је језик жива ствар и да се мења, „свака култура и цивилизација морају да се супротставе лошим навикама људи, укључујући и поштапалице и груба скраћивања језика“.

Промотер пројекта, француски хуманитарац Анро Гујон казао је да је почео да учи српски језик како би разумео народ у целини, њихове муке и страхове.

„Почео сам да учим српски, и више сам сазнао о Србији и Србима док сам разговарао са њима, него у билој каквој социолошкој студији“, казао је Гујон.

Пројекат „Караван културе говора“ спроводи се у склопу акције „Негујмо српски језик„, са циљем да се у сваком граду спроведу бесплатне радионице за младе на којима би они унапредили говорне навике и удаљили се од површности изражавања.

Караван ће током фебруара обићи Београд, Нови Сад и Крагујевац.

Извор: Н1


Напиши коментар