ЛСВ излепила налепнице са војвођанском заставом: Ово је наша заставаНалепнице са мотивом заставе Војводине и натписом „Ово је наша застава“, а у потпису Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) освануле су јутрос на неколико места у Новом Саду.

У саопштењу ЛСВ-а наведено је да застава Војводине одражава посебности и различитости којима се та европска регија поноси – „мултикултуралност, вишејезичност и једнакост свих грађанки и грађана, без обзира на националну, верску, завичајну или било коју другу припадност“.

„Све оне којима смета таква Војводина и таква застава подсећамо да је она дефинисана и Чланом 183. Устава Србије. Нови Сад је нама главни град. За разлику од неких других места широм Војводине, улицама Новог Сада лепршају њене заставе“, навела је ЛСВ.

Та странка је уз саопштење доставила фотографију на којој се виде активисти ЛСВ-а како су у Новом Саду раширили велику заставу Војводине.

На данашњи дан, пре 15 година, Скупштина Војводине усвојила је одлуку о званичној застави Војводине.

Званична застава Војводине је у мотивима српске тробојке, црвено–плаво–беле боје, са знатно проширеним плавим пољем на које су смештене три жуте зезвде петокраке које су распоређене у троугао и представљају три области Војводине, Срем, Банат и Бачку.

Те жуте звезде подсећају на звезде са заставе ЕУ и означавају тежњу Војводине ка европским вредностима и интеграцијама.

Скупштина Војводине усвојила је 2016. године и традиционалну заставу. Та застава је традиционална српска тробојка са хоризонталним пољима истих висина црвене, плаве и беле боје.

Прочитај још: Чанкови лигаши призивају Каталонију

Извор: Нови магазин


Напиши коментар