Москва: Први делови споменика Стефану Немањи у мају у Београду


Споменик Стефан Немања, Фото: Тwitter

Први делови споменика Стефану Немањи, изливени у бронзи у атељеу вајара Александра Рукавишњикова у Москви, у мају ће стићи у Београд.

Споменик утемељивачу српске средњовековне државе, чији су први делови завршени, биће постављен на Савском тргу у Београду, који се налази испред главног улаза у некадашњу Главну железничку станицу.

Рукавишњаков је објаснио да постамент споменика чини напукли византијски шлем из ког се помаља владарско жезло, а споља су приказане две најзначајније Немањине задужбине – Студеница и Хиландар, пишу „Вечерње новости“.

На том шлему Стефан Немања стоји у контрапосту, ослоњен једном ногом на ручицу свог жезла, док му је друга опуштена и одваја се од остатка византијског шлема.

О боку Стефана Немање биће опасан мач, док ће му у рукама бити хиландарски типик и православни крст као симбол вере и Цркве којој је српски влдар био дубоко посвећен и на коју се највише ослањао током своје владавине.

Унутрашњост шлема биће јавни простор унутар кога ће моћи да се седи, шета и учи, а у централном делу ће бити историјских артефаката, те ће на посетиоце остављати утисак као да су ушли у православни храм.

У центру споменика, испод жезла, стајаће стаклени круг пречника осам метара, испод кога ће бити јама дубока четири метра. Системом огледала и уз помоћ осветљења добиће се утисак бесконачног продужења тог жезла.

Рукавишњик, кога је делегација државе и града Београда упознала са решењем уређења Савског трга, каже да му се цели пројекат.

Овај руски уметник, који је преко рада на споменику упознао велику историју и баштину српске средњевјековне државе, указао је да је „трагедија што је за човечанство то благо затурено“.

Споменик Стефану Немањи руски уметник ради ради са архитектом Петром Арсићем, док су као консултанти ангажовани Николај Мухин и Николај Шумаков.

Извор: Искра


Напиши коментар