Поводом прославе Дана државности: Бесплатан улаз за празнике и у Историјски музеј Србије


Фото: Историјски музеј Србије

Историјски музеј Србије и ове године ће поводом прославе Дана државности, али и 56 рођендана, свим грађанима омогућити да бесплатно виде музејску поставку.


У изложбеном простору Музеја на Тргу Николе Пашића посетиоци ће видети велику мултимедијалну изложбу „Крај Великог рата 1917-1918“ употпуњену тематским изложбама „Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије краљевских ордена – Живот и дело“ и „Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије“, као и недавно отворену гостујућу изложбу Центра за примењену историју „Спасавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915“.

Историјски музеј Србије на тај начин ће и ове године узети учешће у прослави Дана државности и омогућити индивидуалним посетиоцима бесплатан улаз у петак и суботу као и у среду 20. фебруара, када се обележава 56. година од оснивања Музеја, наведено је из те установе културе.

У суботу 16. и среду 20. фебруара неће бити одржана стручна вођења кроз изложбу „Крај Великог рата 1917-1918“, док у недељу 17. фебруара Музеј неће радити.

Грађани ће, како је раније најављено, тим поводом моћи бесплатно да посете и Музеј Југославије.

Дан државности се обележава у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, као и на исти дан 1835. године, када је проглашењем првог српског Устава означен и почетак савремене државности.

Празник је уведен одлуком Скупштине Србије 2001. године, а од 2012. празнује се 15. и 16. фебруара.

Извор: Глас Србије


Напиши коментар