Приштинско „Јединство“ на поштанским маркама


Pri[tinsko „Јединство“ – 75 година непрекидног излажења

Министарство трговине, туризма и телекомуникација РС прихватило предлог УНС-а. УНС је Министарству навео да овај лист има „значајну улогу не само за информисање Срба на Косову и Метохији, већ и за очување и неговање српског културног стваралаштва и националног идентитета“.


Предлог Удружења новинара Србије (УНС) да Пошта Србије, повдом 75 година непрекидног излажења прштинског „Јединства“, у 2019. години издаје поштанске марке и вредноснице посвећене овом листу, недавно је прихваћен у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Обележавање јубиларних датума на пригодним поштанским маркама подразумева годишњице: 50,75,100,125 и 150 и сваку наредну двадесетпетогодишњицу.

Према информацији Удружења новинара Србије, у допису из јула прошле године Министарство трговине затражило је од УНС-а предлог за издавање пригодних поштанских марака којим се обележавају годишњице и промовишу најзначајнији историјски, културни, друштвени јубилеји и догађаји… Предлажући „Јединство“, УНС је Министарству навео да овај лист има „значајну улогу не само за информисање Срба на Косову и Метохији, већ и за очување и неговање српског културног стваралаштва и националног идентитета“. „Јединство“ је један од најстаријих листова на српском језику, и највећа хроника бурног политичког, привредног и културног живота на КиМ. До НАТО агресије на Србију и Црну Гору излазио је као дневно издање које су читали не само Срби него и остали грађани КиМ“, навео је УНС у предлогу.

У предлогу УНС-а наводи се да „установа за новинско издавачку делатност ’Панорама’ осим ’Јединства’, деценијама издаје и часопис за културу ’Стремљења’, у којем се оглашавају најзначајнији српски књижевници и ствараоци са Косова и Метохије и поводом Косова и Метохије.
„Новинари ‘Јединства’ су након прогона из Приштине без паузе наставили да припремају и издају часопис у северној Косовској Митровици, али и да извештавају за друге српске медије из Покрајине одмах након потписивања Кумановског споразума јуна 1999. године“, навео је УНС у предлогу.

Пригодне поштанске марке које издаје Јавно предузеће „Пошта Србије“ се користе као редовне поштанске марке, односно користе се као средство плаћања, коришћења поштанских услуга у унутрашањем и међународном поштанском саобраћају. Ове поштанске марке имају намену и у филателистичке сврхе.

Аутор: С. Ђукић
Извор: Јединство


Напиши коментар