Република Српска: Истражују се страдања Срба у Сарајеву и свих народа у Сребреници


Фото/Илустрација

Влада Републике Српске именовала је данас чланове међународних и независних тела – Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година.

В.д. Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да ће Центар пружити потпуну административно-техничку и финансијску подршку раду комисија, пренео је РТРС.

Којић је навео да су чланови комисија из 12 земаља света и да је председавајући комисије за Сребреницу Гидеон Грајф, а за Сарајево стручњак из Израела Рафел Израели.

Поред Грајфа, чланови Комисије за Сребреницу су Аденрело Синаба из Нигерије, Јукиоса Јапа, Роџер Бајат , из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голбарх из Немачке, Ларенс Алмарфренс из САД и Марија Ђурић из Србије.

Чланови Комисије за Сарајево, поред Израелија су Волтер Манусек из Аустрије, Лоренс Алмарфренс, Дарко Танасковић, из Србије, Ђузепе Закарија, Виктор Безученко из Русије и Патрих Барио.

Он је истакао да ће комисија за Сарајево имати седам чланова, а за Сребреницу девет, те да ће конститутивне седнице ових комисија бити одржане крајем марта или почетком априла.

Какви год да буду коначни извештаји комисија, које ће усвојити и Влада Српске, њих морају прихватити сви народи, јер су усмерени ка истини и помирењу међу народима, рекао је Којић.

Министар правде Српске Антон Касиповић рекао је да решења о формирању комисија представљају реализацију закључака Народне скупштине Републике Српске у којима је јасно наглашена основна мотивација за њихово формирање.

Касиповић је истакао да се комисије оснивају због јачања поверења међу народима, али и обезбеђивања суживота народа у будућности.

Комисије чине стручњаци, зналци и неупитни хуманисти. Влада се, на основу предлога које је добила од Академије наука и уметности, али и удружења, одлучила за експерте који ће чинити две комисије, рекао је он.

На првој конститутивној седници комисија биће усвојен план рада и на основу тога биће конципирани и финансијски планови.

Основна потреба и идеја је да се расветле све чињенице у вези са трагичним злочинима због жртава и њихових потомака, рекао је Касиповић.

Извор: РТВ


Напиши коментар