Србија на 71. месту по квалитету живота на листи од 80 земаља светаСрбија се нашла на 71. месту на листи од 80 земаља света у категорији квалитет живота, која обухвата развијено тржиште рада, политичку и економску стабилност, добар здравствени и образовни систем и друго, показује анализа америчког магазина „U.S news & world report“, пише Данас.

Док су на врху листе Швајцарска, Канада, Шведска, Данска, Аустралија и Норвешка, а на дну су Пакистан, Либан, Алжир и Иран.

Пословни лидери и грађани из 36 земаља процењују 80 држава према 75 критеријума, између осталих, квалитет живота, економски утицај, моћ, образовање, еколошка прихватљивост, културни утицај, отвореност за пословање, покретљивост, авантуризам и наслеђе…

Највећи скок ове године бележи Јапан који је са петог места 2018. сада на другом месту. Глобална репутација Јапана побољшана је у пет категорија.

Иако је листа за 2019. релативно неизмењена у поређењу са претходном годином ипак има „новајлија“. Тако је ове године Холандија по квалитету живота пала на 11 место, док је Норвешка по квалитету живота високо оцењена.

Извршни уредник у U.S. News & World Report  Ерик Гертлер каже да данашњи потрошачи имају бесконачне изборе о томе где уложити свој капитал и време. Спискови попут овог, тврди Гертлер, пружају грађанима и лидерима податке који им помажу у доношењу одлука о важним пословним и животним питањима.

Од земаља региона, најбоље је пласирана Хрватска на 49. месту, док је Словенија на 53. месту, Румунија на 58. и Бугарска на 63. Кина је на 20. месту, а Русија на 27. месту.

Србија је најбоље пласирана у категорији моћи где је на 46. месту. У тој категорији која која обухвата и политички и економски утицај, чврсте међународне савезе и снажну војску, на врху листе су САД, Русија, Кина, Велика Британија, Немачка и Француска, а на дну Румунија, Бугарска, Уругвај, Хрватска, Словенија и Летонија.

У категорији грађанство, која обухвата бригу о људским правима и животној средини, родну равноправност, верске слободе и друго, Србија се налази на 57. месту, док су на врху листе Норвешка, Шведска, Швајцарска, Канада, Финска и Данска, а на дну Египат, Тунис, Либан и Иран.

Србија је на 58. месту у категорији предузетништво, што обухвата повезаност са светом, образованост становништва, развијеност инфраструктуре, иновативност и друго. Најбоље рангирани су Немачка, Јапан, САД, Велика Британија и Швајцарска, а на дну Ангола, Казахстан, Боливија и Гватемала.

У категорији авантуризам, која обухвата пријатну климу, природне лепоте, добар провод и сексипил, Србија је на 64. месту, док су на врху листе Бразил, Италија, Шпанија, Тајланд и Грчка, а на дну Пакистан, Саудијска Арабија и Иран.

Кад је реч о наслеђу што подразумева богату историју, одличну храну, бројне културне атракције и друго, Србија је на 66. месту, док су на врху листе Италија, Шпанија, Грчка и Француска, а на дну Бахреин, Ангола, Катар и Гана.

Извор: Недељник


Напиши коментар