Став свих српских клубова – нећемо у Сплит!


Напад хулигана на ватерполисте Звезде

Ватерполо савез Србије и српски клубови упутили су данас допис Управном одбору Регионалне лиге у коме се истичу да из безбедоносних разлога не желе да играју у Сплиту и околини од 200 километара до краја сезоне.


ВСС и клубови донели су одлуку на састанку у Кући ватерпола након што су ватерполисти Црвене звезде нападнути у Сплиту пред меч са Морнаром у Регионалној лиги протеклог викенда.

„Сви смо свесни догађаја који су се одиграли у Сплиту 9.2.2019. пред одигравање утакмице 12. кола ВК Морнар – ВК Црвена звезда где су нападнути спортисти ВК Црвена звезда хладним оружјем, од стране групе хулигана. Нажалост, тај напад хулигана био је мотивисан етничком мржњом, што у сваком случају представља најтежи могући вид насиља. Само пуком срећом по све нас, тај напад се није завршио трагичним исходом“, наводи се у допису.

Додаје је да је „охрабрујућа брза реакција хрватске полиције и то што су сви релевантни фактори у Хрватској, политички и спортски, осудили инцидент“.

„Искрено верујемо да се неће само на томе завршити, већ да ће починиоци овог злодела бити најстроже кажњени. Иницирано наведеним, руководство Ватерполо савеза Србије је одржало састанак са представницима српских клубова, учесника РВЛ како бисмо анализирали новонасталу ситуацију и предузели одређене кораке. Као закључак донесен је јединствен став свих српских клубова, учесника РВЛ да до краја текуће сезоне не учествују на спортским борилиштима у граду Сплиту, као и спортским борилиштима који се налазе на удаљености мањој од 200 километара од Сплита из безбедносних разлога“.

У допису пише и да је за ВК Црвена звезда у овом тренутку неприхватљиво да гостује у Сплиту, па се упућује молба да се измести место одигравања како би се завршило такмичење.

„Молимо вас да нам одговорите до уторка 19. фебруара“, закључује се.

Ухапшен и четврти нападач на ватерполисте „Црвене звезде“

Сплитска полиција привела је данас још једну особу која се доводи у везу са суботњим нападом на ватерполисте „Црвене звезде“.
Како јавља Хина ради се 22-годишњаку из Солина, места недалеко од Сплита.

Иако у полицији кажу како ће тек криминалистичка истрага показати је ли та особа заиста повезана с нападом на спортисте из Србије, незванично се сазнаје да се сумњичи за иста кривична дела као и тројица раније ухапшених изгредника.
Реч је о кривичним делима која су квалификована као разбојништво, наношење тешких повреда у покушају и злочин из мржње.
Полиција је раније ухапсила тројицу нападача. Двојици је одређен једномесечни затвор, а трећи је пуштен да се брани са слободе.

У нападу је најтеже прошао голман Александро Краљ, који је морао да скаче у море у бегу и има повреде носа и посекотину ноже, Душан Васић је добио ударце у потиљак, а Милош Максимовић у ногу.

ХВС: Захтев српских ватерполо клубова није остварив

Захтев Ватерполо савеза Србије и српских клубова да из безбедносних разлога не играју у Сплиту и околини од 200 километара до краја сезоне није остварив, што једино указује на прекид сарадње и њихово иступање из регионалне лиге, поручују из Хрватског ватерполо савеза (ХВС).

Истовремено, како наводи Хина, ХВС је изразио жаљење након што су ВСС и српски клубови упутили допис Управном одбору Регионалне лиге, у коме се истичу да из безбедносних разлога не желе да играју у Сплиту и околини од 200 километара до краја сезоне.

„Захтев и закључак Ватерполо савеза Србије и тамошњих клубова, нажалост, у пракси није спроводив, што једино указује на прекид сарадње и њихово иступање из заједничке ватерполо лиге“ наводи се у саопштењу ХВС, које је потписао потпредседник и извршни директор ХВС Перица Букић.

ХВС наводи и да је уверен да се решавању ситуације могло другачије приступити, посебно након званичног дописа Полицијске управе Сплитско-далматинске, „којим се јамчи безбедност свим будућим учесницима ватерполо надметања, а које је упућено Поверенству за такмичење“.

Из ХВС-а додају да је за њих потпуно неприхватљива предложено решење да се све утакмице седам хрватских клубова (Јадран, Морнар БС, ПОШК, Југ ЦО, Соларис, Задар 1952 и Галеб МР) играју у гостима.

„Изражавајући још једном жаљење и апсолутну осуду инцидента који се догодио у Сплиту, морам нагласити и да је потпуно немогуће остварити захтјев ВС С. Када бих карикирао, да би удовољили њиховим захтевима морали бисмо да саградимо олимпијски базен у Госпићу, који је први већи град удаљен више од 200 километара од Сплита. Стога се одлука ВС С о томе да не игра у Далмацији може протумачити једино као њихово одустајање од РВЛ,“ поручио је Букић.

Он је оценио и да није у духу партнерских и спортских односа доносити овако, како је навео, радикалне одлуке, без икакве претходне консултације с осталим савезима, члановима РВЛ, пре свега с ХВС-ом, као директно укљученим чланом.

Букић је оценио и да је очигледно да, уколико ВСС истраје у намери да не игра више у Далмацији, лига у досадашњем формату више неће постојати.

„Регионална ватерполо лига је, подсећам, створена на заједничку иницијативу и у светлу заједничких интереса, те како смо је формирали једнако тако је можемо и прекинути,“ поручили су из ХВС-а.

Извор: РТВ


Напиши коментар