Студија потврдила: Потенцијални ризици 5G мреже су преозбиљни да би се игнорисали


Прошле године је објављено да ће Катар постати прва земља на свету која ће увести бежичну технологију 5. генерације (5G). Иако су били први, Катар нипошто неће бити последња земља која ће прећи на 5G мреже. Стручњаци процењују да ће до следеће године готово свака земља на свету прихватити ту технологију.

Пружаоци услуга могу се похвалити да ће 5G омогућити преузимање података до 100 пута већом брзином од 4G технологије. У основним терминима, то значи да можете преузети full HD филм за мање од 10 секунди. 5G такође обећава да ће пружити стабилније везе и већи капацитет, што значи да ће мреже моћи истовремено испуњавати вишеструке захтеве.

Све то звучи добро на папиру, али као што је био случај с најновијим технолошким открићима, све долази по некој цени за људско здравље. На крају крајева, сва та повећана брзина и повезаност могли би бити на штету здравља милиона људи.

Компанија Sprint је у вођству у САД

Телекомуникацијски див Sprint, обећао је до средине 2019. године лансирати 5G мобилне услуге широм Сједињених Држава. Првих шест градова у низу за увођење 5G мреже су Атланта, Чикаго, Далас, Хјустон, Лос Анђелес и Вашингтон.

Саопштење за медије Sprint-а од 27. вељаче 2018. године:

“Корисници у Чикагу, Даласу и Лос Анђелесу почеће користити могућности 5G мреже, укључујући значајно повећање брзине и капацитета података, јер Sprint развија напредну мрежну технологију под називом Massive MIMO. Sprint ће се агресивно проширити на додатна тржишта, укључујући Атланту, Хjустон и Вашингтон касније ове године. У 2019. години Sprint очекује имплементацију хиљада антена за Massive MIMO, чиме се знатно повећава капацитет мреже за милионе корисника широм земље.

Massive MIMO техонологија је кључни мост до 5G мреже. 5G технологија обећава повезивање људи, места и милијарди ствари кроз неверојатне брзине, ултра-поузданом бежичном услугом ниске латенције. Ова напредна технологија омогућиће нове нивое иновација и напретка, укључујући роботику у “cloud”-у, телемедицину, повезивање аутомобила и беспилотне летелице, проширену и виртуалну стварност и још много тога.”

Други пружаоци телекомуникацијских услуга засигурно ће следити потезе компаније Sprint.

Међутим, у чему је проблем? Због тога што су стручњаци упозорили да 5G технологија представља озбиљну претњу здрављу људи и животиња, а начин на који ће 5G функције захтевати промене у технологији још нису тестиране да ли су сигурно за здравље човека и природе.

Зашто 5G представља озбиљну претњу

Тип зрачења које емитира 5G мрежа је озбиљан проблем.

Све то има везе с типом зрачења које се емитује из 5G – зрачења која продире у људску кожу агресивније од било које друге врсте зрачења која се тренутно емитује из потрошачке електронике.

5G мрежа је заправо у истом фреквенцијском распону као и скенери тела присутни на америчким и британским аеродромима.

Ehtrust.org објашњава да, док 4G мреже и старије генерације мобилне технологије користе микроталасе фреквенције до 6 GHz (ГХз), 5G ће користити фреквенцијске распоне између 6 и 100 GHz. Потенцијални ефекти микроталаса на здравље на тим фреквенцијама никада нису тестирани на људима.

Надаље, брзина којом 5G делује може се доставити само путем више станичних одашиљача – један одашиљач на двe до 10 кућа. То ће емитовати микроталасе високе фреквенције на нивоима које никада пре нису емитоване.

Показало се да већ раније генерације станичних технологија узрокују озбиљну штету на околину, животиње и људе. Ослобађање овог нивоа микроталасног зрачења на планети могло би имати апсолутно разорне последице – и створити ефекте који се могу показати неповратним.

Извор: СРБски ФБРепортер


Напиши коментар