Усвојен текст „Споразума са народом“


Фото: Са једног од протеста 1 од 5 милона у Београду

Представници опозиције, одговарајући на позив организатора протеста “1 од 5 милиона”, усвојили су текст Споразума са народом од седам тачака.

Како је саопштено из Савеза за Србију, текст је предлог скупа мера за обезбеђивање поштених избора и враћање демократских начела и владавине права након победе над Вучићевим режимом.

Свој потпис на овај документ ставили су оснивачи Савеза за Србију (Драган Ђилас, Бошко Обрадовић – Двери, Зоран Лутовац – Демократска странка, Небојша Зеленовић – Заједно за Србију, Милан Стаматовић – Здрава Србија, Борко Стефановић – Левица Србије, Вук Јеремић – Народна странка, Славиша Ристић – Народни покрет Срба са Косова и Метохије “Отаџбина“, Јанко Веселиновић – Покрет за преокрет, Жељко Веселиновић – УСС Слога), Јован Јовановић – Грађанска платформа, Зоран Живковић – Нова странка, Сергеј Трифуновић – Покрет слободних грађана, Борис Тадић – Социјалдемократска странка, Татјана Мацура – Странка модерне Србије, самосталне посланице Ана Стевановић и Мариника Тепић.

Овим Споразумом опозиција се обавезује да ће се заједнички борити за слободне медије и поштене изборе, али и да, уколико се не испуне услови за фер изборни процес, на изборима неће учествовати. Такође се обавезује и да ће се “супротстављати насиљу“ и заштитити све угрожене грађане “који се нађу на удару песнице власти због другачијег мишљења“.

Потписници Споразума прихватили су и обавезу да ће “обелоданити и преиспитати све акте који су до сада усвојени и које би садашњи недемократски режим усвојио, а који угрожавају државне и националне интересе“, као и да ће напустити рад свих скупштина у којима су укинута демократска начела.

Представници опозиције обавезали су се и да ће, када се успоставе услови за слободне изборе, радити на формирању једне заједничке листе, на којој би поред страначких кандидата били и представници синдиката, струковних и грађанских удружења, студената, професора, академика и јавних личности. Након избора, биће формирана Влада стручњака која има период од годину дана да уведе дефинисане системске мере, након чега ће бити расписани слободни избори.

Споразум са народом чине и два прилога – раније потписани Заједнички услови опозиције за спровођење слободних и поштених избора и Дефинисане обавезе Владе стручњака. Како се наводи, Влада стручњака имаће дванаест кључних задатака. То су успостављање независног судства и самосталног тужилаштва, независности Уставног суда, увођење специјалног тужиоца за корупцију, организовани криминал и трговину утицајем. Затим, оснаживање улоге Државне ревизорске институције у контроли трошења буџетских средстава, утврђивање критеријума за избор јавних функционера, заштита независних и регулаторних тела и институција од страначких утицаја. Као задаци Владе стручњака наводе се и лустрација, испитивање порекла имовине, успостављање социјалног дијалога и обештећење државним мерама оштећених грађана, измена изборног законодавства и поштовање права на локалну самоуправу.

Споразум са народом потписници ће понудити представницима протеста “1 од 5 милиона“, али и осталим грађанима Србије, и спремни су да прихвате сваки суд јавности – политички и морални. Договорено је и да овај документ остане отворен за приступање других потписника, те да ће се наставити заједнички протести широм Србије до испуњења свих захтева.

Извор: Б92


Напиши коментар