Француска министарка: Пријатељи смо, дужни смо да вам кажемо истину – у садашњој ЕУ нема места за Србију


Фото: subotica.com

Министарка задужена за европске послове у Влади Француске Натали Лоазо изјавила је да њена земља сматра да Србија има европску перспективу, али наводи да садашње стање ЕУ не омогућава нова придруживања „у задовољавајућим условима“.

„Француска сматра да Србија има европску перспективу. Својом историјом, цивилизацијом и судбином, она је део Европе“, рекла је у интервјуу за „Политику“ Лоазо, која данас борави у посети Београду.

Она је нагласила да је Србија, уз Црну Гору, међу земљама које су највише напредовале на путу ка ЕУ, отварањем 16 од 35 поглавља.

„Али пошто смо ми ваши пријатељи, дужни смо да вам кажемо истину: садашње стање Европске уније не омогућава нова придруживања у задовољавајућим условима – како за саму ЕУ, тако и за нове државе које би јој се придружиле“, поручила је Лоазо.

Она је додала да је неопходно реформисати ЕУ и извршити ревизију њеног функционисања.

„Нема смисла одређивати датум придруживања“

Упитана који је реалан период за Србију да се прикључи ЕУ, рекла је да „нема смисла да се одређује неки датум, а да се не зна да ли ће Европска унија бити спремна и када ће Србија бити спремна“.

Подсетивши да се ЕУ суочава са изласком Велике Британије, Лоазо је рекла да треба изнова изградити ту унију како би она била јача и способнија да се суочи са изазовима у деценијама које долазе.

„Ова реформа треба да се разуме и као прилика за Србију, којој је у интересу да Европа буде јака. Неопходно је такође да Србија изврши све неопходне реформе како би преузела правне тековине Европске уније“, поручила је Лоазо.

Она је оценила да је Србија већ постигла веома позитивне кораке у погледу економских реформи кроз смањење задужености и јавног дефицита, стабилност динара, атрактивности земље за страна улагања.

„Ови резултати су били могући захваљујући тешким и понекад болним реформама за грађане Србије, свесна сам тога, али оне ће донети своје плодове у будућности. Реформе су такође неопходне за државе чланице, ми их такође спроводимо“, указала је Лоазо.

Извор: Танјуг, Блиц


  • 1
    Share

Напиши коментар