Албанци од Јашарија – друмског разбојника праве хероја


Јашари,“сеоски кабадахија“, 1991.године после једног сукоба са полицијом пребегао у Албанију где су га обучавали пензионисани амерички генерали НАТО и Пентагона

Албанци на Косову и Метохији данас обележавају 21 годишњицу од погибије оснивача терористичке тзв. ОВК, Адема Јашарија, под називом „епопеја ОВК“, а бивши шеф Координационог тела Небојша Човић и државни секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић кажу да се тиме од једног „сеоског кабадахије“ покушава направити митска личност.


Албанци на Косову и Метохију током тродневних манифестација од Јашарија, друмског разбојника, желе да направе херојску и митску личност јер у својој историји немају хероја, слажу се Човић и Одаловић.

Човић каже да је Јашари био “сеоски кабадахија“, а да Запад покушава да га представи као интелектуалца и додаје да је Јашари 1991.године после једног сукоба са полицијом пребегао у Албанију где су га обучавали пензионисани амерички генерали НАТО и Пентагона.

Тада је формирао основе ОВК и неколико пута нелегално прелазио из Албаније на КиМ све док га српска полиција није ликвидирала у марту 1998. године у антитерористичкој акцији која је трајала два-три дана.

Прочитај још: Саљи Бериша: „Отворио сам војна складишта да се наоружа ОВК“

“Полиција је добила информацију од Албанаца из села Доње Преказе, које је Јашари такође малтретирао, да се он ту налази и тада је започела акција у којој је погинуло седам наших полицајаца, а предало се 30 албанских терориста.

Човић каже да Јашари није желео да се преда, иако га је полиција позивала, а да је убио свог брата који је хтео да се преда.

“Све до ликвидације Јашарија, његова група је била на листи терористичких организација у САД, али је након тог догађаја скинута са листе“, навео је Човић и додао да је Јашари чак добио чин мајора албанске војске.

Кућа Јашаријевих у Преказу после акције наше полиције

Одаловић, који је од 1997.до 2001.године био начелник Косовског округа, рекао је да је Јашари био друмски разбојник који је око Србице заустављао и пљачкао своје неистомишљенике, и Србе и Албанце и чија је банда починила на десетине убистава.

“Јашари је ликвидиран у кући коју је претворио у тврђаву у којој је био штаб ОВК, а није дозволио цивилима да изађу из куће што говори о његовом фанатизму, али и о томе да је можда веровао да ће га неко спасити или да ће се неко од западних моћника умешати у ту акцију“, рекао је Одаловић и додао да је у тој акцији ликвидирано 38 терориста, а погинуло је 28 цивила.

Прочитај још: Зоран Влашковић: Потпуна истина о албанским терористичким организацијама на КиМ!

Извор: РТВ
Опрема:Магацинпортал


Напиши коментар