Анкета Инситута за европске послове: Шта грађани Србије данас мисле о НАТО


Фото: Драган Јевремовић

Нешто мање од половине грађана, њих 46 одсто, сматра да ни после 20 година од бомбардовања још није дошло време за помирење с НАТО-ом.

То је показало истраживање јавногг мњења обављено за Инситут за европске послове.

Само трећина грађана прихватила би извињење због НАТО бомбардовања, док остале две трећине не би, изјавио је синоћ директор Института Наим Бешири у уводу дебате „20 година од НАТО интервенције, да ли је време за помирење“.

У дебати су учествовали посланик Драган Шормаз, бивши министар одбране Драган Шутановац, социолошкиња Весна Пешић и председник Демократске странке Србије Милош Јовановић.

Сарадња Србије и западне војне алијансе за грађане Србије заслужује нешто већу оцену од двојке, рекао је Бешири и додао да на оцену није утицала ни чињеница да већина од 52 милиона евра донације Министарству одбране долази од земља чланица НАТО.

Истраживање чије је резултате Институт добио јуче показује и да 31 одсто грађана подржава сарадњу.

Чланство подржава свега 10 осто грађана, док се 79 одсто противи тој идеји, навео је Бешири и додао да је истраживање показало да 45 одсто грађана сматра да је за тих 78 дана, „који су били скоро најцрњи дани у скорашњој историји“, убијено између 2.000 и 5.000 људи.

На дебати, чији је модератор била новинарка Оља Бећковић, Јовановић је рекао да помирење није могуће, јер је НАТО део оних снага које учествују у сецесији Србије.

„Прогутати пилулу помирења, немогуће је“, рекао је Јовановић, што је изазвало аплаузе присутних.

Шутановац је подсетио да се генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг извинио грађанима Србије, што је насмејало публику.

Извор: Танјуг


Напиши коментар