Бабушнички планинари подржали мештане Раките, па добили мање новца из буџета!


Подршка мештанима Раките; фото: Љ. Ф./Јужне вести

Док Планинарски клуб “Руј 1706” из Бабушнице има све више чланова, из буџета општине добија мање пара. Клуб је, иначе, организатор бројних, па и најмасовније планинарске акције у Србији, али кажу да ће од неких активности морати да одустану. Из Општине и надлежне Комисије без образложења одлуке и одговора да ли је уследила након што су чланови клуба подржали борбу против МХЕ у селу Ракита.

Планинари су ове године добили 200.000 хиљада динара из буџета за спорт, што је за 18.000 мање од новца који су добили у 2018. години. Иако умањење није драстично, у клубу кажу да им није образложено зашто је њихов програм оцењен тако да је опет добио мање пара из градске касе.

Председник клуба Дражен Кордић каже да не зна који је разлог, јер клуб ради јавно и у складу са одлукама Планинарског Савеза Србије.

Чињеница је да се само планинарском клубу смањује буџет. Ја бих волео да неко одговоран за доделу пара изађе и јавно каже или нам упути писмено образложење због чега нам се смањује буџет – каже Кордић.

Како додаје, број чланова се у протеклој години дуплирао, планинарски спорт је у експанзији, нарочито међу младима и тренутно броје 62 члана, што их сврстава међу најмасовније клубове у општини.

Клуб је у прошлој години организовао и учествовао на преко 30 акција од чега су 3 биле у иностранству. Ове године планирали смо да се укључимо у такмичарски део, да наши чланови учествују у трекинг лиги, да направимо секцију за спеологију, да организујемо планинарски камп – набраја планове Кордић.

Званично обавештење и образложење од комисије нису добили, а како кажу у клубу, због мањка пара из буџета неће моћи да ураде све што су планирали. Ни то што су најмлађи планинарски клуб у Србији и што се све више младих укључује, није им помогло да добију више новца.

Међународни успон на Руј полази управо из Раките; фото: Љ. Ф.

Подсећају да су организатори најмасовније планинарске акције у Србији Међународног успона на Руј, успона на Столски камен и других акција у Бабушници и околини, да учествују у бројним акцијама широм Србије, али и у иностранству, али ће сада своје активности морати да редукују, јер су рачунали да ће због свог рада бити награђени, а не кажњени.

Зид ћутања у Општини

У Комисији за категоризацију такмичарског спорта нису одговорили на питање новинара Јужних вести зашто је планинарима додељено мање пара из градске касе, већ су тражили да им се упути званичан захтев са питањима. Међутим, иако је такав захтев предат још 27. фебруара, комисија до данас на њега није одговорила.

Док председник комисије Љубиша Антић каже да „никакав захтев није дошао до њега“, други члан Стефан Петковић каже да је он разматран, али не и када ће одговорити.

Разматрали смо захтев, кад добијеш одговор, добио си га – кратко је рекао Петковић.

Захтев са истим питањем послат је и Општинском већу, које је усвојило предлог комисије на 200.000 динара за Планинарски клуб, али одговора ни након 2 недеља нема.

Председница Општине, која је и председник Већа не одговара на позиве новинара, те нисмо успели да сазнамо од ње који је разлог умањења буџета.

Мање новца као “пацка” због подршке мештанима Раките

Као главни разлог зашто су добили мање новца, у Бабушници се незванично помиње борба за очување Ракитске реке и јавна подршка коју су чланови клуба упутили мештанима Раките. Њихови чланови су учествовали на скоро свим протестима против изградње мини-хидроелектрана, а неколико пута су боравили у Ракити како би подржали мештане.

Појединим члановима клуба незванично је потврђено да је то главни разлог, а до истих сазнања дошао је и новинар Јужних вести.

Не постоји други разлог, активност клуба у Ракити је довела до смањења. Умањење није велико, али је то опомена за убудуће – каже саговорник Јужнних вести.

Тако су планинари за своју активност за очување Ракитске реке “чашчени” смањењем буџета, иако је иза борбе против МХЕ званично стао и Планинарски савез Србије.

Аутор: Љубомир Филипов
Извор: Јужне вести


Напиши коментар