Велика Хоча: Крст враћен на своје старо местоЈуче је у Великој Хочи поново постављен крст на спомен-обележју у знак сећања на Србе који су страдали током оружаних сукоба на Косову и Метохији.

Освећењу крста присуствовали су представници Привременог органа, али и ученици, наставно особље и директор О.Ш. „Светозар Марковић“, из Хоче јавља Оливера Радић.

Израду новог крста финансирао је манастир Високи Дечани и италијанска хуманитарна невладина организација „Amici di Decani“.

Крст је до сада три пута био уништаван, као и јарбол са заставом Републике Србије, а последњи пут 7. марта.

„Рушење крста није само против нас који овде живимо, то је против наше вере. Три пута су скидали јарбол са заставом, та застава је симбол наше државе, то им смета“ – рекао је Председник Удружења киднапованих и убијених на територији општине Ораховац Негован Маврић.

Велика Хоча се налази 6 км југоисточно од Ораховца и око 25 км од Призрена. Једно је од најстаријих насеља у Метохији које се помиње још у повељама Немањића. Осим богатог виногорја, ово село је познато и по огромном културном наслеђу. У малом селу налази се 13 цркава из средњег века.

Извор: Kossev


Напиши коментар