Годишњица смрти краља Николе: Сахрањен са српском тробојком


Пренос костију краља Николе

Приликом отварања гробнице на ковчегу се налазила тробојка, а на грудима се још налазила шачица земље из отаџбине и мало тамјана из Манастира Острог.

На данашњи дан, 1. марта 1921. године у Кап Антибу, у Француској, умро је црногорски краљ Никола I Петровић Његош. Његови земни остаци обучени у црногорско одијело положени су на мртвачки одор.

Изнад главе му је стављен тисови крст, а уз тијело штап маршала руске армије и сабља Стефана Дечанског, око врата Крст Светога Ђорђија, на прсима Крст Светога Петра, орден династије Петровића, лента са савојским орденима.

Сахрањен је у Руској цркви, у Сан Рему, гдје је почивао до 1989. године када су његови посмртни остаци пренешени на Цетиње, у коме је абдицирао 1916. године.

Детаљ са сахране краља Николе, икона Светог Саве, кога данас у Црној Гори зову „окупатором“

Гробница краљевског пара Николе и Милене отворена је септембра 1989. године и тада су почеле припреме за повратак краљевске породице у Црну Гору. Приликом отварања гробнице на ковчегу се налазила тробојка, а на грудима се још налазила шачица земље из отаџбине и мало тамјана из манастира Острог. Коначно посмртни остаци последњег краља и краљице Црне Горе пренесени су на Цетиње 1. октобра 1989. године.

Извор: ИН4С


Напиши коментар